Aproape 15.000 de gorjeni, diagnosticați cu diabet

805

De la an la an, numărul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat crește într-un ritm alarmant. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, în 2016 au fost confirmate încă 1.395 de cazuri, numărul total al diabeticilor ajungând la 13.996, 2.944 fiind dependenți de insulină. În 2017 a continuat să crească numărul diabeticilor, la sfârșitul trimestrului III rămânând în evidențele medicale 14.904 de cazuri.

Ziua mondială de luptă împotriva diabetului zaharat a fost marcată pentru prima oară la 14 noiembrie 1991, din inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății și a Federației Internaționale de Diabet (FID). A devenit zi oficială a Națiunilor Unite în 2007 prin adoptarea Rezoluției 61/225 la 20 decembrie 2006. Conform Dicționarului explicativ al limbii române, diabetul este numele dat mai multor boli metabolice și endocrine caracterizate prin eliminare abundentă de urină, prin senzație continuă de sete, prin prezența glucozei în urină etc. Se mai numește și ‘’boală de zahăr’’. Cele două tipuri de diabet zaharat sunt tipul 1, caracterizat de lipsa totală a insulinei din organism, și tipul 2, caracterizat prin prezența unei cantități mai mari de insulină decât la omul normal, dar pe care organismul nu o poate folosi din diverse motive sau printr-o cantitate mai mică față de normal, fără însă a lipsi cu desăvârșire. La rândul său, insulina este un hormon secretat de pancreas, care reglează metabolismul glucidelor, lipidelor, protidelor și mineralelor din organism.

Numărul diabeticilor creşte
În ultima perioadă s-a observat că peste o mie de gorjeni sunt diagnosticați, anual, cu diabet. La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 14.904 diabetici. Numărul dependenților de insulină a ajuns la 3145.
Peste 8.600 de diabetici din județul nostru provin din mediul urban, iar 6.246 sunt din mediul rural. 8310 sunt insulinodependenți și 3.449 au alte forme de diabet. Specialiştii în sănătate publică spun că pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consum excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here