Aproape 2 milioane de euro, investiţi în baza de cercetare a UCB

430

Universitatea „Constantin Brâncuşi” (UCB) din Târgu-Jiu prin Facultatea de Inginerie derulează un proiect în valoare de aproape două milioane de euro. „Dezvoltarea unui Centru Regional de Cercetare pentru Tehnologii Energetice Durabile – Resenberg” este un proiect de modernizare, dotare şi creare a unor baze de date de laboratoare de cercetare.

Proiectul „Dezvoltarea unui Centru Regional de Cercetare pentru Tehnologii Energetice Durabile – Resenberg” este dedicat domeniului Mine – Energie, respectiv eficientizării actului de investigare ştiinţifică în vederea îmbunătăţirii proceselor actuale desfăşurate în industria energetică bazată pe arderea combustibililor fosili, dar şi promovării producerii de energie regenerabilă atât pentru asigurarea unei dezvoltări durabile cât şi pentru atingerea obiectivelor României privind consumul de energie din surse regenerabile din total consum. „Lansăm un nou proiect al Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu, al Facultăţii de Inginerie. Este vorba despre un proiect care se numeşte „Dezvoltarea unui Centru Regional de Cercetare pentru Tehnologii Energetice Durabile – Resenberg”. Acest proiect este de modernizare infrastructură şi îl vom derula pe parcursul a doi ani, valoarea lui fiind de 7,7 milioane lei noi, la care se adaugă TVA, astfel încât valoarea totală a proiectului este de 9,5 milioane lei. Este un proiect de modernizare, dotare şi creare de baze de date, de laboratoare de cercetare”, a explicat Luminiţa Popescu, decanul Facultăţii de Inginerie din cadrul UCB Târgu-Jiu.

Obiectivele proiectului
Obiectivul general al proiectului constă în crearea unui Centru Regional de Cercetare pentru Tehnologii Energetice Durabile, în cadrul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu (UCB) – Facultatea de Inginerie. Diversificarea activităţii de cercetare a Facultăţii de Inginerie în domeniul tehnologiilor energetice durabile se bazează pe modernizarea şi crearea de noi laboratoare prin dotarea acestora cu echipamente performante – achiziţionarea de aparatură, echipamente de testare si diagnosticare, tehnică de calcul şi software specializat, adecvate exigenţelor unei cercetări de vârf. Prin aceasta se urmăreşte crearea unor condiţii optime de desfăşurare a activităţii de cercetare, care va conduce la creşterea vizibilităţii şi competitivităţii cercetării româneşti din regiunea S-V Oltenia în activităţile specifice aferente industriei energetice, inclusiv minieră – componente cu impact major asupra mediului şi calităţii vieţii din Judeţul Gorj.
„Se va crea un centru de cercetare în cadrul căruia vor funcţiona patru laboratoare moderne de cercetare pe arii tematice care se pliază pe specificul zonei industriale a Gorjului; va fi un „Laborator de Expertizare Tehnică a Instalaţiilor Energetice organizat pe detecţie termoviziune în IR şi radiaţie electromagnetică”, un „Laborator de Modelare, Simulare şi Management a Proceselor din Industria energetică”, un „Laborator de Cercetare Aplicată pentru Energii Regenerabile cu accent pe dezvoltarea unor module experimentale fotovoltaice echipate cu toate componentele necesare pentru măsură şi diagnosticare proces”, un „Laborator de Cercetare a Impactului Sectorului Energetic asupra Factorilor de Mediu cu accent pe agrochimie şi managementul resurselor”. Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 9.596.161 lei, din care valoare cheltuielilor eligibile este de 7.778.915 lei”, a precizat Luminiţa Popescu, decanul Facultăţii de Inginerie din cadrul UCB Târgu-Jiu.

UCB, unic beneficiar
UCB este unic beneficiar al proiectului „Dezvoltarea unui Centru Regional de Cercetare pentru Tehnologii Energetice Durabile – Resenberg”, neavând parteneri. „Cofinanţarea Universităţii la acest proiect este zero. Deci, aproape 2 milioane de euro se investesc în următorii doi ani în baza de cercetare a universităţii”, a menţionat Luminiţa Popescu. Moise Bojincă, rectorul Universităţii „Constantin Brâncuşi” din Târgu-Jiu a participat la conferinţa de lansare a proiectului şi a declarat: „suntem în situaţia de a anunţa un eveniment deosebit: vom înfiinţa, la Târgu-Jiu, un centru regional de cercetări în domeniul resurselor energetice. Este încă o modalitate prin care universitatea noastră se înscrie în mod ferm şi definitiv pe traiectoria cercetării ştiinţifice şi în curând, credem noi, va deveni un lider autentic în cercetare în aceste domeniu, în zonă”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here