Aproape 20.000 de gorjeni îşi sărbătoresc onomastica mâine

576

Nu mai puţin de 1.300.000 de români îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, pe 8 noiembrie, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Conform statisticilor, peste 700.000 din cei sărbătoriţi sunt bărbaţi, restul fiind majoritatea nume de Gabriela şi Mihaela.

Potrivit unei informări transmise de Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj, la nivelul judeţului nostru, 19.947 de cetăţeni îşi vor sărbători pe 8 noiembrie onomastica. Astfel, 4.196 de gorjeni se numesc Mihai, 6.023 de femei poartă numele de Mihaela, 3.418 de Gabriela, 4.508 de Gabriel, 115 persoane se numesc Gabi, un gorjean se numeşte Găbiţă, 20 poartă numele de Gavrilă, 107 de Gavril. De asemenea, în Gorj, numele de Mihnea este purtat de 98 de persoane, Mihail – 985 de cetăţeni, 69 – Mihaela, 407 – Mihăiţă.
În fiecare an, în ziua de 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Arhanghelii sunt cinstiţi pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. În limba ebraică, “Mihail” înseamnă “Cine este ca Dumnezeu?”. El este cel care “strigă”: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumină, acum întuneric s-a făcut. Că cine este ca Dumnezeu?”, şi aşa s-a întocmit soborul, adică adunarea şi unirea tuturor îngerilor. Conform Scripturii, toţi morţii vor ieşi din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail. De asemenea, în ebraică, “Gavriil” înseamnă “bărbat-Dumnezeu”. Numele său conţine concentrat vestea că Dumnezeu se va face bărbat, că va asuma firea omenească.

Superstiţii legate de sărbătoarea din 8 noiembrie
În această zi este bine să aprinzi o lumânare şi pentru sinucigaşi sau osândiţi, pentru a fi călăuziţi spre Rai în viaţa de Apoi. Tot pe 8 noiembrie, se spune că nu e bine să lucrezi. Cei ce o vor face se vor chinui mult înainte de moarte. Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor cred că Marmareau, soţia lui Scaraoţchi, vrea cu orice preţ ca iarna să se abată imediat asupra oamenilor, însă Mihail are rolul de a opri venirea bruscă a anotimpului rece. “Vara Arhanghelilor” ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie neapărat să mai fie trei-patru zile senine şi călduroase, numite “vara iernii”.
În trecut, în societatea tradiţională bucovineană, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că “ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”. Arhanghelii, în viziunea populară, asistă şi la judecata de apoi, sunt patroni ai casei, ard păcatele acumulate de patimile omeneşti fireşti şi purifică, prin post, conştiinţele.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here