Aproape 6.000 de târgujieni au solicitat ajutoare pentru încălzire

369

Până pe data de 20 noiembrie, 5.943 de cetăţeni din municipiul nostru au depus cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire pentru sezonul rece 2012-2013. Dintre solicitările depuse, 5.345 sunt pentru încălzirea cu gaze naturale şi 598 cu lemne. Cereri pentru subvenţii la căldură pot fi depuse pe tot parcursul iernii, subvenţia regăsindu-se pe factura lunii următoare celei în care se depun documentele.

De la mijlocul lunii octombrie şi până pe data de 20 noiembrie, aproape şase mii de persoane din municipiul Târgu-Jiu au depus cereri pentru acordarea subvenţiei la căldură. Cele mai multe cereri provin din partea celor care au încălzire pe gaze naturale, doar aproximativ 10% dintre solicitări fiind pentru încălzirea cu combustibil solid. „Am colectat toate cererile depuse şi care vor putea primi ajutoare pentru tot sezonul rece: noiembrie – martie. Inclusiv cererile depuse în data de 20 noiembrie se prelucrează şi se acordă ajutorul inclusiv pentru această lună. Actul normativ precizează faptul că orice cerere depusă până în data de 20 a lunii se acordă ajutor începând cu acea lună, de aceea noi am stat efectiv să le strângem pe toate inclusiv în 20 noiembrie, astfel încât oamenii să nu piardă această lună pentru că fiecare are un buget şi se aşteaptă să primească aceste ajutoare. Ca cifre putem spune că avem un total de 5.943 de cereri, dintre care 5.345 pentru gaze naturale şi 598 cu lemne”, a declarat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu.

Subvenţiile se regăsesc în facturile din decembrie
Potrivit reprezentanţilor DPPS Târgu-Jiu, la ora actuală se prelucrează datele şi se fac verificări informatice, urmând ca subvenţiile să se acorde în luna decembrie. „Am dat cererile la prelucrat, facem verificările informatic în legătură cu acele bunuri pe care dacă familiile le deţin nu pot să primească ajutor pentru încălzire şi mă refere în special la maşinile cu capacitate cilindrică de peste 1600 centimetri cubi, două terenuri sau două proprietăţi imobiliare. aici au fost cele mai multe respingeri în anii precedenţi; undeva în jur de 200 de cereri au fost respinse din aceste considerente. Factura care se va emite în luna decembrie şi nu va conţine zile din octombrie pe ea va conţine şi ajutorul pentru încălzire”, a spus directorul adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu. Cel mai probabil în luna ianuarie vor fi demarate şi anchetele sociale pentru a se verifica veridicitatea celor declarate de către solicitanţi. „După prima centralizare şi după ce primele date vor fi trimise la AJPIS, urmează ca ei să ne comunica lista cu beneficiarii şi să ne solicite efectuarea anchetelor. Aşadar în luna ianuarie vom demara anchetele sociale şi vom fi nevoiţi să le facem al peste 60% din numărul cererilor înregistrate. Noi am solicitat şi anul acesta documente la depunerea cererilor, inclusiv adeverinţe de la asociaţiile de proprietari privind componenţa familiei, pentru a nu avea surpriza, nici noi şi nici beneficiarii, de a ne afla în situaţia de a fi obligaţi să recuperăm banii acordaţi ca ajutor, sau să se dovedească faptul că a fost făcută o declaraţie cu intenţia de a obţine foloase necuvenite” a explicat Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice pentru Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu. Trebuie precizat faptul că până la sfârşitul sezonului rece de anul trecut au fost depuse 6.300 de cereri. Ele se depun pe întreg parcursul sezonului rece, astfel că reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu se aşteaptă ca şi în acest an numărul cererilor depuse pentru acordarea subvenţiei la căldură să fie asemănător celui de anul trecut.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here