Argila, un dar al naturii

613
argila verdeArgila este un ingredient natural folosit atât în medicină cât şi în tratamentele de frumuseţe. Argila are numeroase proprietăţi curative, grăbeşte vindecarea rănilor, împiedică apariţia ridurilor, are efecte miraculoase în diferite tipuri de măşti sau preparate, este antidiareică, utilă în vindecarea arsurilor etc.

Argila, pentru dezinfectarea rănilor
Se cunosc deja proprietăţile dezinfectante, cicatrizante, dar şi regenerative pentru ţesuturile lezate.
Pentru vindecarea rănilor, a tăieturilor, zgârieturilor chiar şi a iritaţiilor provocate de mâncărimi este recomandat a se aplica pe rana respectivă a unui tifon umed, peste care se aplică un strat de praf de argilă verde amestecat cu apă până se obţine o pastă peste care se pune o compresă umedă. Când argila s-a uscat, se poate îndepărta şi se clăteşte bine zona cu apă călduţă (pentru accelerarea vindecării plăgilor se poate menţine şi câteva ore compresa, ulterior trebuie schimbată deoarece au fost absorbite elementele importante din argilă.
Argila reglează tranzitul intestinal
Argila este cunoscută pentru efectele sale antidiareice. Încă de la primele semne diareice este recomandat un pahar cu apă în care aţi dizolvat o linguriţă de argilă ultra-filtrată care se amestecă cu o lingură de lemn. Până la ameliorarea simptomelor se bea circa 3 pahare pe zi cu acest preparat.
Argila este şi un bun pansament pentru mucoasa tubului digestiv, ameliorând astfel reacţiile diareice, durerile, crampele. Atenţie însă, dacă simptomele nu se ameliorează timp de 48 de ore sau diareea este masivă, se recomandă consultul specialistului.
Argila, folosită pentru reducerea edemelor
Edemele apar datorită acumulării de lichid în ţesuturi, datorate fie unei insuficienţe de drenaj venos, fie datorită unei insuficienţe de drenaj limfatic. Prin acţiunea argilei se accelerează drenajul şi se absoarbe lichidele acumulate în exces în ţesuturi, reduce inflamaţia şi scade durerea resimţită local.
Tot pentru zonele cu edem sau inflamaţii se foloseşte argila verde. Într-un vas de lemn se pun câteva linguri de praf de argilă peste care se adaugă apă puţin câte puţin şi se amestecă până când se omogenizează şi devine o pastă cremoasă, care se lasă timp de 4 ore la omogenizat. Înainte de aplicare a pastei se reamestecă. Peste această pastă se pune o compresă umedă şi se lasă să acţioneze cel puţin o oră. Se repetă de două-trei ori pe zi.
Argila tratează reumatismul
Argila are proprietăţi analgetice şi antiinflamatorii, fiind utilizată în bolile reumatismale, alături de alte tratamente. Se amestecă pudra de argilă verde cu apă până se obţine o pastă care se lasă minim patru ore înainte de folosire, apoi se reamestecă şi se aplică pe zonele articulare dureroase. Peste articulaţia afectată se pune o compresă umedă şi se lasă argila aproximativ o oră. Se aplică de trei ori pe zi, apoi se scade la două până la o compresă pe zi până la ameliorarea simptomelor. Argila se îndepărtează cu apă călduţă.
Argila, tratament pentru păr gras
Excesul de sebum al glandelor de la rădăcina firului de păr îngraşă scalpul, precum şi părul. Argila reglează secreţia de sebum, având proprietăţi absorbante. Iată o mască de păr care se prepară astfel: într-un recipient de lemn se dizolvă o linguriţă rasă de sare de mare, peste care se pune praf de argilă până la omogenizare. Se aplică pe părul umed, se masează bine la rădăcină şi se lasă 10 minute. Se clăteşte apoi cu apă călduţă din abundenta şi se usucă părul cu prosopul, nu cu feonul.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here