Autorităţile locale şi judeţene îşi dau mâna pentru eradicarea problemei cailor lăsaţi nesupravegheaţi pe străzile din municipiul Târgu-Jiu

989

Problema cailor fără stăpân ori a celor lăsaţi în voia sorţii pe şoşelele municipiului Târgu-Jiu va deveni curând istorie! În următoarea şedinţă de Consiliu Local, va fi supus aprobării un Regulament în acest sens, implicate fiind structuri precum Poliţia Locală Târgu-Jiu, societatea Edilitara Public şi Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA).

Primăria Municipiului Târgu-Jiu a iniţiat de săptămâna trecută o campanie cu privire la identificarea şi microciparea tuturor cabalinelor de pe raza municipiului şi a localităţilor componente. Această măsură era necesară în contextul evenimentului tragic, ce a avut loc la începutul acestui an, în urma căruia o persoană a decedat.
“În momentul de faţă, funcţionăm după o HCL din 1996 şi reactualizată în 2008, ceea ce înseamnă o taxă de gloabă şi o taxă de depozitare. Domnul primar a luat hotărârea să emitem un regulament, să-l trecem prin CL în aşa fel încât această problemă să creeze mai multă claritate. Nu pornim un război împotriva celor care deţin cai, dar vrem să-i conştientizăm că aceste animale trebuie urmărite, păzite. Orice cal lăsat abandonat pe domeniul public, nesupravegheat, poate fi ridicat. În şedinţa următoare de CL, atât Direcţia Tehnică, precum şi Edilitara vor emite un regulament complet la care trebuie să răspundem la mai multe întrebări: ce lege încalcă acel animal, stăpânul în mod explicit; ce documente producem noi când îl luăm de pe domeniul public; modul de transportare; adăpostirea lui şi pe ce perioadă de timp; după ce perioadă de timp devine Primăria proprietar al acelui bun; cum îl valorificăm pentru că OG 14/2017 reglementează acest regim având în vedere că este un animal viu ne dă posibilitatea să fie valorificat acel bun; în ce condiţii; ce se întâmplă dacă nu este valorificat pentru că s-ar putea ca nivelul amenzii, cu taxa de gloabă şi cea de adăpostire să depăşească valoarea bunului şi atunci proprietarul să nu mai dorească să-l ridice. Am apelat şi la DSVSA în aşa fel încât să emitem un regulament clar, să nu intrăm într-un conflict juridic cu proprietarii de cabaline. În momentul de faţă, la padocul din Drăgoieni avem 11 cabaline. O echipă de medici veterinari i-a verificat pentru a se şti care sunt înregistraţi şi care sunt cipaţi, urmează etapa de cipare şi apoi proprietarii care vor să-i revendice, după ce îşi achită taxele, vom proceda la punerea lor în libertate. Sperăm să găsim mai multă înţelegere la proprietarii de cai, să şi-i păzească, să-i supravegheze şi să nu-i mai lase pe domeniul public. Caii au fost depozitaţi acolo de săptămâna trecută şi până în prezent, de când am demarat acţiunea cu Poliţia Locală. Primesc hrană, apă, supraveghere medicală. Putem stoca acolo circa 50 de cabaline, dar sperăm să nu fie cazul. Deja proprietarii au bătut la noi la uşă şi motivează că nu au venituri pentru achitarea taxelor, fie că au fost plecaţi, fie că promit că nu vor mai lăsa animalele nesupravegheate. Ca şi taxe, avem taxa de gloabă de 100 de lei, deoarece ne deplasăm în teritoriu pentru luarea cailor, iar proprietarii mai achită şi taxa de 20 de lei de cazare pe zi, dacă vor să-şi ia înapoi animalele”, a declarat directorul Edilitara Public SA, Alexandru Zaharia.

Amenzi şi de la DSVSA Gorj de până la 20.000 de lei
În această acţiune demarată de autorităţile municipale, sunt implicate şi echipele DSVSA Gorj care vor merge din casă în casă pentru a verifica dacă proprietarii de cai deţin în gospodărie animale microcipate, în caz contrar revenindu-le obligaţia microcipării şi înscrierii în baza de date.
“Am început la finele lunii mai cu campania de mediatizare, alături de echipele Poliţiei Locale; am fost în teren pe zonele Obreja şi Luncilor, unde sunt acele persoane care lasă caii liberi, majoritatea fiind de etnie rromă. În ceea ce priveşte caii găsiţi liberi de la nivelul municipiului Târgu-Jiu, avem 4 situaţii: prima – cabalina este microcipată, fiind prinsă şi adusă la adăpost, ne solicită, identificăm proprietarul dacă e din Gorj şi problema e simplă; a doua situaţie – atunci când calul are microcip, dar stăpânul nu poate identificat, ori este din alt judeţ ori microcipul a fost implantat şi nebăgat în baza de date. Dacă nu găsim stăpânul, cei de la ORSA au staţia de emisie cu care găsesc stăpânul chiar dacă e din alt judeţ şi atunci autorităţile fac proceduri pentru a se vedea cum a ajuns animalul din alt judeţ în Gorj; a treia situaţie – animalul nu este microcipat. În cazul cel mai fericit, proprietarul şi-l recunoaşte, noi îl microcipăm, efectuează şi acţiunile sanitar-veterinare de recoltare probe sânge şi vaccinare anticărbunoasă, ducem fişa la ORSA, se obţine paşaportul; a patra situaţie – calul nu este microcipat şi nu îl revendică nimeni. Aici este problema. Conform Ordinului 651, Primăria poate deveni proprietar. Noi îl microcipăm, îl băgăm în baza de date cu colegii de la ORSA şi autoritatea publică rămâne proprietar. Deja am cerut lista cu proprietarii de cabaline care refuză această acţiune, vom merge din casă în casă. Vom cere sprijinul Poliţiei Locale pentru că întâmpinăm greutăţi în a pătrunde în gospodăria cetăţenilor. Avem totul pregătit, sperăm să punem lucrurile la punct. Conform HG nr. 984 îi vom sancţiona pe cetăţenii care nu vor primi inspectorii sanitar-veterinari să-şi desfăşoare acţiunea; ei vor fi amendaţi de la 1.000 la 20.000 de lei. Nu vom face rabat, nu vom lăsa lucrurile nerezolvate. Sper ca până în toamnă, această acţiune să fie finalizată la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Din inventarierea noastră, sunt în jur de 40-50 de cabaline care nu sunt microcipate la nivel de Târgu-Jiu. Microciparea şi introducerea în baza de date le suportă proprietarul şi costă circa 20-30 de lei. Întocmirea paşaportului e suportată de stat”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

Caii nevânduţi, daţi de pomană
Caii ce nu vor fi revendicaţi de proprietari şi asupra cărora Primăria Târgu-Jiu va primi dreptul de a-i valorifica, ar putea fi daţi şi gratuit unor familii din municipiu, dar numai dacă încercările de vânzare ale acestora vor eşua. “Nu putem ţine animalul o lună de zile pe hrană. OG 14/2017 spune clar că produsele perisabile şi animalele vii pot fi valorificate foarte repede. Se va valorifica la preţul pieţei dacă proprietarul nu-l va revendica. Se poate merge până la încredinţarea gratuită dacă nimeni nu achită bani pe el, totul în funcţie de regulamentul ce va fi întocmit şi trecut prin CL. Noi nu luăm aceşti cai pentru a ne crea nişte venituri. În situaţia în care nu-l putem da la un anumit preţ pentru a ne scoate pe cheltuieli, voi propune în şedinţele de comisie ca acele cabaline nerevendicate să fie date cu titlu gratuit unor familii nevoiaşe pentru a-şi desfăşura diverse activităţi”, a precizat Alexandru Zaharia.

32 de amenzi pentru cabalinele lăsate libere
Şi poliţiştii locali din Târgu-Jiu se vor implica activ în această campanie, deşi şi în cursul acestui an, au aplicat mai multe sancţiuni proprietarilor de cabaline care şi-au lăsat animalele nesupravegheate pe străzile din municipiu.
“Poliţia Locală a Municipiului Târgu-Jiu va acţiona conform Legii nr. 155/2010 pentru a menţine ordinea şi liniştea publică aşadar începând de mâine (n.r. astăzi), echipajele instituţiei vor asigura protecţia persoanelor din aparatul de specialitate al primarului sau din instituţiile publice de interes local, la efectuarea unor controale ori acţiuni specifice. De la începutul anului şi până în momentul de faţă, au fost 67 de cabaline ca fiind lăsate în libertate sau fără supraveghere luându-se măsura anunţării echipajelor de ecarisaj ori îndepărtarea acestora de pe partea carosabilă pentru evitarea pericolului, fiind aplicate totodată un număr de 32 de sancţiuni contravenţionale în valoarea totală de 4.500 de lei, conform HCL nr. 228/2008 privind instituirea unor reguli referitoare la păşunatul animalelor de pe raza municipiului Târgu-Jiu şi Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuirea socială, a ordinii şi liniştii publice, republicată cu modificările şi completările ulterioare. Având în vedere art. 2, punctul 17 din Legea nr. 61/1991, lăsarea în libertate ori fără supraveghere a animalelor care pot prezenta pericol pentru persoane sau bunuri constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 de lei”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu, Alexandra Petriţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here