Avram Iancu își încheie cursa

453

Bibliotecarul din Valea Jiului a reușit să își ducă la bun sfârșit cursa pe care a început-o în a doua zi a lui septembrie.
Avram Iancu a plecat atunci de la Sulina cu gândul de a ajunge cât mai repede la Istanbul, dorința sa fiind aceea de a străbate litoralul Mării Negre fără costum de protecție, așa cum a făcut-o și când a traversat Canalul Mânecii sau Dunărea de la izvoare până la vărsarea în mare.
Acum Iancu a anunțat victorios că se află pe malul Bosforului și ajunge la destinația finală chiar în ziua în care Turcia își serbează Ziua Națională.
“Am ajuns la gura Bosforului. Mai exact, suntem pe plaja de sub cetatea Rumeli Feneri, ce străjuiește această strâmtoare. Practic, am străbătut distanța Sulina – Istanbul. Doar 400 de metri mă mai despart de intrarea în Bosfor. Și o voi face mâine într-o zi importantă: este Ziua Națională a Turciei. Transmit pe această cale cele mai calde salutări poporului turc. Totodată, sunt tare bucuros că, într-o astfel de zi, un român va străbate înot acest loc de maximă securitate, restricție, plin de istorie, cu un trafic infernal, escortat de către Paza de Coastă turcă. Mulțumesc! Am traversat înot celebrul Canal al Mânecii. Dar, parcă, în Bosfor intru cu emoție și respect mult mai mare, deosebit”, a menționat Iancu.
Cu această ocazie sportivul a vorbit și despre o teorie interesantă pe care o are despre zona în care se află prin care explică modul în care a luat naștere strâmtoarea pe care a traversat-o înot. “Se prea poate ca aici, conform cu o teorie, pe care am studiat-o în câteva rânduri, să fie cauza potopului biblic. Conform cu teoria, în urmă cu mai multe mii de ani, Bosforul nu exista.
Un cataclism de proporții impresionante a rupt continentul în acest loc, fisurându-l. Marea Neagră (care la acea vreme era un lac cu apă dulce, mult mai restrâns) a fost inundată de apele sărate ale Mediteranei. Egalizarea apei nu s-a făcut într-o singură zi. A durat ceva vreme. Timp în care malurile Mării Negre au fost inundate (230 km) în zona țării noastre. Actualele guri de vărsare ale Dunării sunt tinere!
Pe acele vremuri ale cataclismului, mărețul fluviu, pe care l-am străbătut înot anul trecut, se vărsa mai la sud. Albia vechii scurgeri se vede foarte clar și pe o banală hartă Google. Așadar, aici în Bosfor, se pare că a fost cauza sfârșitului unei lumi întregi. Și sfârșitul familiei lui Brâncoveanu. Apa este rece. Îndur hipotermie! Dar în 30 octombrie voi ajunge la destinația finală”, mai spune Avram Iancu.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here