Avram Iancu, prezent la startul pentru ultramaratonul Arctic 6633

Jpeg

Bibliotecarul din Valea Jiului, plecat săptămâna trecută de acasă pentru a ajunge la startul ultramaratonului Arctic 6633, este de ieri în Canada, unde a ajuns împreună cu un alt român ce va participa la competiția respectivă. E vorba de Levente Polgar, primul sportiv admis vreodată să ia startul acestei competiții în condițiile în care este știut că el nu are o mână, iar cursa va fi și mai dificilă. Iancu a plecat, sâmbătă noaptea, din România, a schimbat avionul de mai multe ori până a ajuns la destinația finală, iar acum este pregătit să ia startul în cea mai dificilă cursă a vieții sale, deși nici traversarea Canalului Mânecii sau a Dunării fără costum de protecție nu a fost ceva simplu.
După ce în ultimele săptămâni s-a antrenat asiduu în Parâng, trăgând după el sania cu încărcătura de 50 de kilograme la care are dreptul, Iancu e acum gata să înfrunte gerurile de la Cercul Polar.
Startul se va da pe 8 martie, la ora 9.00, ora locală, concurenții având de parcurs 617 km prin condiții extrem, dintre aceștia jumătate fiind pe un drum format pe râuri și fluvii înghețate. Sportivii primesc la fiecare 100 de kilometri apă caldă și nimic mai mult. În rest, e treaba lor unde dorm, ce mănâncă și cum se descurcă.
“Este Anul Centenarului și am decis să aduc și eu o mică contribuție la sărbătorirea acestui mare eveniment. Sper într-o reușită care să ne facă mândri pe toți de trecutul nostru. Condițiile nu vor fi deloc unele ușoare, dar dacă tot am pornit pe acest drum mergem până la capăt”, a spus Iancu. Pe pagina sa de Facebook, acesta a primit încurajări de la sute de români, atât din țară, cât și din străinătate. Alături de Iancu și Polgar, România va mai fi reprezentată la ultramaraton de Tibi Ușeriu, câștigătorul ultimelor două ediții, precum și de Florentina Iofcea, o româncă stabilită de mai mulți ani în Canada, dar care își dedică efortul din acest an tot pentru țara în care a crescut.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here