Bani pentru tratamentul bolnavilor de SIDA

488

La nivelul judeţului Gorj există peste 20 de persoane bolnave de SIDA, numărul gojenilor seropozitivi fiind mai mare. Pentru aceşti bolnavi, Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu-Jiu va achiziţiona medicamente. Bugetul disponibil pentru medicamentele necesare tratamentului bolii este de peste 1,8 milioane de lei, fără TVA, fiind necesară organizarea unei licitaţii.

Reprezentanţii SJU Târgu-Jiu spun că licitaţia pentru achiziţionarea medicamentelor necesare bolnavilor de SIDA este programată pentru 9 decembrie, urmând să fie încheiat un acord-cadru pe 24 de luni cu cinci distribuitori de medicamente necesare tratamentului HIV.
Este vorba de antivirale pentru uz sistemic. În judeţul Gorj sunt 23 de bolnavi de SIDA, aceştia beneficiind de tratament gratuit pe tot parcursul vieţii.

Numărul seropozitivilor, în creştere
Potrivit statisticilor, în ultimii ani a crescut numărul persoanelor seropozitive. HIV (Virusul Imunodeficienţei Umane) este virusul care atacă sistemul imunitar. SIDA (Sindromul Imunodeficientei Dobândite) este boala, ansamblul de simptome, care apare în faza finală a infecţiei cu HIV.
Perioada în care virusul HIV distruge sistemul imunitar este variabilă, iar în multe cazuri este posibil ca persoana să nu dezvolte SIDA. De asemenea, persoana infectată cu HIV poate să nu prezinte probleme de sănătate, cu toate acestea poate transmite infecţia. A fi infectat cu HIV (a fi seropozitiv) nu înseamnă neapărat a fi bolnav de SIDA.
La nivelul judeţului nostru, 35 de persoane figurează în statistici ca fiind infectate cu virusul HIV. Din nefericire, după cum rezultă din statistici, numărul persoanelor seropozitive este în creştere.

Căi de transmitere a virusului HIV
HIV este prezent în sângele persoanei infectate şi în secreţiile genitale (sexuale). Astfel, există risc crescut de infectare cu HIV în următoarele situaţii: contact sexual neprotejat, utilizarea în comun a seringilor, forfecuţelor de unghii, lamei de ras, periuţei de dinţi, practica frăţiei de cruce, contactul direct cu sângele unei persoane infectate, transfuzii de sânge de la o persoană infectată. De asemenea, virusul se poate transmite de la mamă la făt în timpul sarcinii, la naştere sau la alăptare.
HIV nu se transmite prin: strângere de mână, sărut, îmbrăţişare, tuse, strănut, toalete, transpiraţie, piscine, linguriţe, furculiţe şi alte tacâmuri, autobuz, scaune, birouri.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here