Bătălie galbenă cu săgeţi albastre

364

bunila 003Liberalii gorjeni dau prima bătălie de toamnă din seria care va urma în Gorj după remanierea de Guvern. Am putea spune că dacă pe 1 septembrie Berceanu şi Videanu vor fi înlocuiţi de antrenorul Boc la cererea preşedintelui jucător, Traian Băsescu, din formula de echipă a PDL, şi la Gorj trupa lui Manţog va intra în eclipsă.

O bătălie mai înverşunată ca în tabăra portocalie nu se va consuma la niciunul din partidele din Gorj pentru că niciunul dintre partide n-a apucat să fie condus de o gaşcă.

De altfel, liberalii care, dacă au patru candidaţi au şi patru direcţii de concentrare a votului, vor reuşi să destrame mitul Morega, consumat în performanţa electorală din 2008 cu o soartă mai bună dacă portocaliii nu ies de sub carapacea dictaturii lui Manţog.

Delegaţii liberali ar trebui să aibă înţelepciunea unei alegeri care să ofere garanţie partidului, să-l scoată din starea de apendice al unui partid mai tare, care poate să ajungă la conducere în Gorj în 2012.

Portocaliii şi-au dat seama că Guvernul îşi bate joc de partid şi au ieşit la trosneală. În consecinţă, Băsescu va agrea scoaterea în decor a vechilor săi tovarăşi de luptă, mai ales pentru că în 2012 nu se mai poate amesteca în gestionarea problemelor de partid ca până acum.

Ascensiunea naţională a PNL nu va fi însă atât de evidentă pentru că ei reprezintă politica de dreapta de la care românii nu mai pot aştepta foarte multe. Atitudinea stângistă a marilor puteri ale Lumii, miracolul chinezesc şi alte ingrediente economice subtile ar trebui să-i găsească pregătiţi pe liberali, pregătiţi de atacuri frontale, nu de jocul la mantinelă.

De aceea, ei au o săptămână în care îşi mai pot ascuţi săgeţile albastre în toate cele patru vânturi, însă nu va fi uşor, pentru că mesajul lui Dian Popescu este unul anti PSD, partid cu care liberalii s-au înţeles cel mai bine. Mesajul lui Angheloiu este recomandat de colaborarea cu PSD, dar catalogat de către delegaţi ca unul neproductiv pentru elita partidului. Mesajul lui Modrea este condiţionat ca percepţie de prezenţa lui Răuţ în echipa sa, iar mesajul lui Navlea este slab conturat, personalitatea acestuia fiind condiţionată de ce s-a întâmplat cu demersul său politic de când a apărut ca notorietate în partid.

Notă: cei patru arcaşi liberali ţintesc 335 de electori. Cei 335 de electori pot să nu ţintească nimic, dacă nu li se spune că partidul trebuie să rămână un tot unitar.

Problema este adresată celor patru arcaşi, cărora le lipseşte precizia lui Wilhelm Tell şi priceperea politică a lui Dan Ilie Morega în a genera încredere în acţiunile proprii şi a curăţa partidul de vocile potrivnice în momente neesenţiale. Vom reveni cu alte consideraţii.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here