Bătălie pe banii defunctului milionar Pătruţ

2234

Decedat în vară în Penitenciarul Rahova, în calitate de deţinut, Ion Pătruţ, fostul director al Macofil Târgu-Jiu, nu este lăsat liniştit nici dincolo de moarte. De altfel, banii acestuia constituie mărul discordiei într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Gorj încă din 2012, de când omul de afaceri era încă în viaţă. Luna trecută, dosarul pe fond s-a finalizat în favoarea moştenitorilor lui Pătruţ şi în defavoarea firmei care prin lichidator judiciar a început procesul cu deţinutul, apoi cu urmaşii acestuia. Ion Pătruţ avea o avere de 6-7 milioane de euro în anul 2009, acesta fiind motivul pentru care nu se renunţă la procesele cu defunctul nici când el nu mai este în viaţă.

macofilSC ECYMED COM SRL, din Polata, cartier al municipiului Târgu-Jiu, începe încă din 2012 un proces cu Ion Pătruţ, şeful Macofil SA, în calitate de firmă acţionară a societăţii conduse de omul de afaceri, pe atunci aflat în libertate. Firma pretindea obţinerea unor bani, urmare a faptului că deţinuse până la un moment dat acţiuni la Macofil. Procesul început în urmă cu doi ani la Tribunalul Gorj ajunge apoi la Curtea de Apel Craiova unde se finalizează, în aprilie 2013, prin anularea sentinţei de fond şi prin retrimiterea cauzei la aceeaşi instanţă pentru rejudecare. Victoria de la Curtea de Apel este gustată de Pătruţ care nu mai ajunge însă să vadă cum se termină însă procesul.

Rejudecare fără Pătruţ
Dosarul ajunge astfel, în mai, iar pe rolul Tribunalului Gorj, procesul judecându-se doar până în septembrie cu Ion Pătruţ în calitate de pârât. Firma reprezentată de data aceasta de lichidatorul judiciar continuând lupta pentru bani cu moştenitorii acestuia şi cu Macofil, când Pătruţ decedează în închisoare. Simona Zamfir, moştenitoare a lui Ion Pătruţ, ajunge să fie chemată la proces în calitate de pârât în timp ce firmei care începuse procesul, ECYMED COM reprezentată de lichidatorul judiciar, i se adugă şi un intervenient, asta deoarece o parte din debite sunt cedate printr-un contract de cesiune creanţe, în octombrie 2012, la INT SC Suport Colect SRL. Firma devine reclamant în proces şi i se adaugă şi un intervenient.
La termenul din 23 ianuarie 2014, Tribunalul Gorj decide să respingă cererea reclamantei şi a intervenientului INT SC Suport Colect SRL şi preluată ulterior de SERRAGHIS LOAN MANAGEMENT LTD prin reprezentanta ASSET PORTOFOLIO SERVICING ROMANIA SRL, conform contractului de cesiune de creanţă nr. 29445/25.10.2012. sentinţa poate fi atacată însă cu apel, procesul fiind departe de finalizare.

desc1Eliberat prin moarte
Ion Pătruţ afost condamnat în primăvara anului trecut de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Omul de afaceri a fost judecat într-un dosar penal în care a fost inculpat şi Constantin Bucloiu, cunoscut pentru mai multe infracţiuni de înşelăciune, prejudiciul ridicându-se la 1,7 milioane de euro.
Bucloiu şi alţi inculpaţi au fost acuzaţi că au achiziţionat utilaje, în sistem leasing, cu acte false, după care le-au vândut societăţii Macofil, care era condusă în perioada respectivă de Ion Pătruţ. Acesta a fost, din acest motiv, încarcerat şi a murit în detenţie, în vara anului trecut, la Penitenciarul Rahova. Ion Pătruţ era unul dintre cei mai bogaţi gorjeni. În anul 2009, acesta a apărut în topul celor mai bogaţi români întocmit de revista Forbes cu o avere estimată de şase-şapte milioane de euro. Ion Pătruţ a decedat într-o clinică privată din Bucureşti, unde a fost dus de urgenţă din închisoare după ce starea sa de sănătate s-a agravat. Acesta suferea de cancer. Pătruţ a cerut instanţei de judecată să fie pus în libertate pe motive medicale, dar procesul se amânase pentru luna septembrie, în vederea efectuării unei expertize. Nu a mai apucat să se prezinte la termenul stabilit de instanţă. Trecerea sa în nefiinţă a fost plânsă, la înmormântarea acestuia, de sute de persoane.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here