Berlescu a belit-o cu ANI: Primarul de Berlești, în conflict de interese pentru că și-a acordat spor de calculator

Edilul PNL al comunei Berlești, Iulian Berlescu, este cercetat de Agenția Națională de Integritate(ANI), deoarece la o lună după ce a fost ales în funcție a decis să-și acorde pentru sine un spor de condiții vătămătoare(de calculator) în cuantum de 631 de lei lunar. Primarul, cu tupeu, a cerut chiar ca sporul să i se acorde retroactiv cu o lună în urmă de la emiterea propriei dispoziții. Berlescu, pentru a beneficia “conform legii” de acest spor, s-a încadrat singur, ilegal, la Compartimentul de Achiziții și Urbanism din cadrul primăriei pe care o conduce de doar un an de zile.

Liberalul Iulian Berlescu are probleme serioase cu ANI, care se pot finaliza nu numai cu interzicerea dreptului de a fi primar, ci și cu tragerea sa la răspundere penală, deoarece pentru acordarea facilității proprii, edilul este acuzat că ar fi comis fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu. O plângere la adresa lui Berlescu există în lucru la ANI, în cuprinsul documentului primarul fiind acuzat, cu documente edificatoare, că și-a acordat ilegal sporul de calculator, de 15% din salariul brut, începând din luna august a anului 2016 până în iulie 2017. Primarul este acuzat că a creat un prejudiciu localității de peste 7200 de lei, prin acordarea acestui spor, cu atât mai mult cu cât Legea 215/2001 interzice ca primarii și viceprimarii să beneficieze de alte sporuri în afara indemnizației de ales local.

Salariu majorat fără justificare
Mărirea salariului primarului de Berlești prin acordarea unui spor de 15% nu are astfel nicio justificare obiectivă, reală, ci urmărește doar procurarea unui avantaj material pentru sine, Berlescu încadrându-se într-un compartiment din primăria pe care o conduce, doar pentru a beneficia de cei 631 de lei lunar. Potrivit falsului făcut de Berlescu, primarul era din 10 august 2016 atât primar al comunei, cât și salariat la Compartimentul de Achiziții și Urbanism a aceleiași instituții publice. Să nu uităm că în Legea 161/2003 la art.76, al. 1 se prevede că “primarii și viceprimarii(..) sunt obligați să nu emită un act administrativ sau o dispoziție, în exercitarea funcției, care produce un folos material pentru sine, pentru soțul ori rudele de gradul I”.

Pierde scaunul de primar
Urmare a acestui fals și conflict de interese, demonstrat de ANI, agenția care deși clatină scaunele a alți 6 primari din țară pe aceeași speță, Berlescu își poate pierde mandatul câștigat în vara anului trecut, acesta nemaiavând voie să ocupe funcții publice timp de 3 ani. De altfel, din iulie 2016 de când a ajuns în fruntea primăriei din Berlești, Berlescu nu a început nicio investiție în comună, dar a achiziționat cu 260.000 de lei o budocupă second hand, deși Consiliul Local îi aproba banii pentru un utilaj nou.
ANAMARIA STOICA

Primar din Neamț, în situația lui Berlescu
Un comunicat al ANI, dat publicității pe 3 iulie 2017, arată că primarul din Dochia, județul Neamț, declarat în conflict de interese pe aceeași speță și-a pierdut funcția, de curând. Mai exact, respectivul, în perioada exercitării mandatului de primar, a semnat/avizat un număr de cinci acte administrative, care au produs un folos material pentru sine și unui spor pentru condiții vătămătoare de până la 15% din salariul de bază. Astfel, persoana evaluată a încălcat dispozițiile art. 70 și art. 76 din Legea nr. 161/2003, coroborate cu prevederile art. 75 din Legea nr. 393/2004.

Ce spune Codul Penal..
Art. 301, alin. (1) din Codul Penal al României, potrivit căruia “Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”. “Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcției sau activității respective […]”. “Persoana […] față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

1 COMENTARIU

  1. Se pare ca fetele stiu cum e cu belitul, primarul si-a facut-o cu mana lui, ceace se numeste lucru manual; pana la o hotarare definitiva e inca nevinovat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here