Biserica din Mieluşei, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, a împlinit venerabila vârstă de 312 ani în acest an

512

Construit în anul 1702, bisericuţa din Mieluşei, comuna Stoina, se află la marginea gospodăriilor satului, într-o veche vatră, pe o colină de pe care privitorului i se oferă un prilej rar, dar foarte plăcut, de a admira Valea Amaradiei.

Ulicioara care duce la bisericuţă te conduce apoi spre dealurile împădurite. Se spune că din Vale, spre răsărit, începea odinioară satul Mieluşei. De altfel, în Vale se află câteva case – unele vechi, altele construite în timpul regimului comunist pentru a ocupa proprietatea cu o construcţie pentru locuit. În timpul de acum s-au mai construit câteva case moderne întregind imaginea vechii vatre a satului.
Bârnele şi grinzile, precum şi alte elemente, au semnele precise ale locului edificiului, semne cu rol funcţional dar şi decorativ. Toate, la un loc, au un plăcut efect plastic.
Este posibil, şi nu poate fi exclus acest lucru, ca toate elementele trebuitoare să fi fost lucrate în pădure la începutul secolului XVIII-lea sau la sfârşitul celui de dinainte şi montate, fără greş, în locul ales pentru biserică.
Biserica este pe plan dreptunghiular iar nava este acoperită cu o boltă semicilindrică susţinută pe centrul naosului, iar bolta altarului, de înălţime redusă se îmbină, în crestare, cu fâşiile curbe iar acestea la rându-le cu pereţii respectivi.
img565Intrarea de Vest are cadrul sculptat – marcat în grosimea lemnului. Dacă fruntarul prispei poate proveni de la o reparaţie, majoritatea stâlpilor sunt originari şi întru-totul remarcabili.
Biserica, însoţită de clopotniţa separată pe Vest, se află în mijlocul vechiului cimitir căruia îi datorează dăinuirea. Sătenii au avut grijă de întreţinerea sa, iar bibliografia păstrează amintirea casei joase de pe deal.
Restaurarea ştiinţifică a Bisericii din Mieluşei, comuna Stoina, căreia i se poate atribui preotului paroh Nicolae Dîrnu are menirea nu numai să evidenţieze vârsta sa ascunsă dar şi armonia proporţiilor şi plenitudinea răbojului sculptat.
La acest demers s-a alăturat şi cantorul Mihai Popa iar pictura este realizată de Peter Teo Toader cu ajutorul financiar al domnului director Tudor Băluţă – fiu al satului Mieluşei. De asemenea, cu o sumă necesară continuării restaurării, s-au alăturat, cu credinţă în Dumnezeu, Consiliul Local şi Primăria Stoina – doamna primar Ioana Buşe, precum şi a Consiliului Judeţean Gorj,  la care s-au adăugat binevoitorii enoriaşi ai bisericii din această parohie.
Doamne, spre slăvirea Ta sunt toate, şi ne binecuvântează pe noi!
Notă: Vom reveni cu un articol amplu după Sfinţirea Bisericii care va avea loc cu prilejul hramului „Adormirea Maicii Domnului!”
Prof. Gheorghe I. Drăghici-Slăvuţescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here