Biserica din Șomănești, monument de nepăsare! Mormane de gunoi și mizerie, sub nasul preotului

1078

Singurul lăcaș de cult din satul Șomănești, aparținând comunei Telești, este, în exterior, într-o stare jalnică. În curtea bisericii înconjurate de cimitir, de o lungă perioadă de timp, s-au adunat mormane de gunoi, resturi din materiale de construcții, cruci vechi și coroane în putrefacție, care par că nu îl deranjează însă pe preotul paroh Nicolae Rusu, acesta recunoscând situația de fapt. Tomberonul din curtea bisericii dă și el pe dinafară, iar preotul motivează că nu poate transporta gunoiul, pentru că podul de lângă biserică este șubred. În cimitirul acestei biserici va fi înmormântat chiar tânărul de 21 de ani din Rovinari, decedat în accidentul de la Drăguțești.

Lăcașul de cult din Șomănești, condus de preotul Nicolae Rusu, pare abandonat, dacă privește din afara curții bisericii vechi de 100 de ani. O spun și unii enoriași, care au sesizat cotidianului Gorjeanul că în jurul bisericii este mizerie, spunând chiar că le este jenă să vină duminica la slujbă. Oamenii își probează cu fotografii spusele, demonstrând că nepăsarea ar fi cuvântul de ordine la Șomănești. În fotografiile puse la dispoziție de enoriași se văd clar mormanele de mizerie de sub spațiul unde se aprind lumânările pentru vii și morți, felul cum sunt depozitate deșeurile menajere, tomberonul de gunoi din interiorul curții bisericii care dă pe dinafară, în timp ce sub turla de unde se trage clopotul este o grămadă de scănduri putrezite, cruci vechi, resturi de coroane și tablă adunate din cimitirul bisericii. Trebuie menționat că în jurul lăcașului se întinde cimitirul satului, destul de ticsit de morminte. Oamenii au fotografiat și niște brazi, culcați la pământ anul trecut, dar care au rămas, în mod inexplicabil, în locul în care au fost tăiați.

Construcții, cu personal “bisericesc”!
Murdăria de nedescris din curte și cimitir nu este singurul aspect care supără enoriașii, oamenii în vârstă limitându-se în a-și spune nemulțumirile de rușinea preotului. O parte dintre credincioși sunt supărați și vizavi de regulile impuse de preot în cimitir, acesta fiind acuzat că ar fi interzis oamenilor să facă construcții cu personal calificat adus din afara localității. Preotul ar fi impus, deși parohia nu are o firmă de construcții, ca reparațiile și construcțiile din cimitir să fie făcute prin directa sa îndrumare și prin oamenii indicați de către acesta.

Preotul nu ascunde mizeria sub preș
Contactat telefonic, preotul paroh Rusu a negat acuzațiile legate de personalul indicat pentru lucrările din cimitir, acesta recunoscând însă că gunoiul există în curtea bisericii chiar “de ani de zile”. Preotul nu a dat vina pe nimeni pentru dezastru, dar a menționat că cei care reclamă ar fi trebuit să sublinieze și că el a reparat acoperișul bisericii, că a făcut pictura din interior și alte lucrări de reabilitare ale lăcașului de cult. “Resturile acelea, scândurile, crucile sunt acolo de zece ani. Scândurile sunt de la acoperiș. Crucile sunt ale enorișilor nu pot să le arunc eu. Iar vizavi de gunoi sunt probleme cu transportarea lui, deoarece postul de lângă biserică este șubred”, a explicat preotul, promițând că va remedia aceste deficiențe, după ce va lua legătura și cu reprezentanții Primăriei Telești.

“O să luăm gunoiul. O să rezolv problema..!”
Nicolae Rusu s-a arătat deranjat, în schimb, de acuzele legate de personalul pentru cimitir. “Eu nu îi las să construiască de capul lor, asta da, dar nu este adevărat că le-aș impune eu cu ce oameni să lucreze. Nu avem firmă de construcții. Uitați acum se sapă o groapă pentru tânărul din Rovinari care a decedat la Drăguțești. Ce pot să le impun eu cu cine să sape groapa”, a completat preotul. Nicolae Rusu este preot în Șomănești din 2004. Sub conducerea sa, în 2012, biserica a fost sărbătorită la 100 de ani de la punerea pietrei de temelie. Cu acest prilej, biserica a fost resfințită în urma executării lucrărilor de restaurare realizate la exterior. Sfânta Liturghie şi slujba de resfinţire au fost săvârşite de Mitropolitul Olteniei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Biserica «Sfânta Parascheva» a fost ridicată în anul 1912 şi sfinţită la data de 26 octombrie 1918 de către Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Râmnicului – Noul Severin, în timpul domniei regelui Ferdinand.
ANAMARIA STOICA

Curățenie la foc automat, cu angajații de la ajutor social
La o oră după discuția purtată de preotul Rusu cu Gorjeanul, marți, în curtea bisericii și-au făcut apariția trei persoane de la ajutor social, trimise aici de către reprezentanții Primăriei Telești. Respectivii au făcut curățenie în curtea lăcașului de cult, dar chiar și în biserică, au dus gunoiul din și de lângă tomberon, au făcut curățenie la lumânări și au aranjat doar mormanul de scânduri de sub clopotniță. La foc automat au fost tăiați în bucăți și arborii abandonați pe marginea drumului, arbori nemarcați, dar puși la pământ ilegal, spun enoriașii, uimiți că preotul a văzut în sfârșit mizeria din incinta lăcașului de cult. Pregătirea era mai mult decât necesară, deoarece aici va fi îngropat, miercuri după-amiază, tânărul de 21 de ani din Rovinari, decedat în urma accidentului din Drăguțești. Enoriașii susțin că preotul este depășit de situație și ar trebui să plătească un om de serviciu pentru aceste lucrări, deoarece ei achită anual 100 de lei de familie taxa de cult, dar și 5 lei pentru parastase, plus alte evenimente din parohie, în timp ce persoanele din afara parohiei plătesc 10 lei pentru parastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here