Boeriu: „Medicii să ştie ce să facă în cazul pacienţilor infectaţi cu Ebola”

381

Confirmarea primelor cazuri de Ebola în Europa a impus luarea de măsuri de protecţie şi în sistemul sanitar românesc. La nivel naţional, autorităţile sanitare au dispus, printr-o adresă, ca în spitale să înceapă pregătirile şi pentru astfel de situaţii. Directorul executiv al DSP Gorj spune că medicii trebuie să fie pregătiţi şi să ştie ce au de făcut în cazul unui pacient infectat cu acest virus.

Înmulţirea cazurilor de Ebola a creat o adevărată isterie, oamenii temându-se ca boala să nu se răspândească şi pe teritoriul ţării noastre. Ministerul Sănătăţii a avertizat că toţi medicii din spitale, cabinete şi de pe ambulanţă trebuie instruiţi să fie foarte atenţi la posibilele simptome ce ar conduce la diagnosticarea bolii.

Medicii trebuie să fie pregătiţi pentru Ebola
Cadrele medicale trebuie să acorde o atenţie specială persoanelor care vin din ţările afectate de Ebola, respectiv Guineea, Liberia, Sierra Leone sau Nigeria. Totodată, ei trebuie să ştie ce au de făcut în cazul unor astfel de pacienţi. „Sigur că medicii trebuie să fie pregătiţi pentru orice şi să ştie ce au de făcut în cazul unor astfel de pacienţi. Există un protocol şi sunt convins că toate cadrele medicale s-au pus la punct cu detaliile privind măsurile în această situaţie”, a declarat Marius Boeriu, directorul executiv al DSP Gorj.
Potrivit specialiştilor, debutul simptomelor Ebola este brusc şi include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, astenie fizică, cefalee, dureri de gât.
Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi: cele gastrointestinale, respectiv vomă, diaree, anorexie şi dureri abdominale, neurologice – dureri de cap, confuzie, apatie – vasculare: hiperemie conjunctivală sau faringiană; cutanate şi respiratorii: tuse, dureri toracice, dificultăţi de respiraţie. Mai târziu, în faza de stare a bolii, apar manifestările hemoragice şi disfuncţia organică, în special cea hepatică şi renală.
Unele cazuri pot prezenta sângerare internă. Perioada de incubaţie este 4-10 zile, dar poate varia de la 2 la 21 de zile.
Virusul Ebola se transmite cu mare uşurinţă direct prin contact cu sângele infectat, secreţii, ţesături şi organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte.
Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor. Transmiterea prin contact sexual poate avea loc până la şapte săptămâni după recuperarea clinică.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here