Brânduşa de toamnă (Colchicum autumnale) – beneficii şi proprietăţi

8648

Brânduşa de toamnă este o plantă medicinală care creşte pe păşuni, fâneţe umede în zona de deal sau munte, care poate atinge chiar şi înălţimea de 50 cm. Florile au culoare violet-purpurie. Brânduşa înfloreşte în luna septembrie, iar fructele se formează în al doilea an.

În scop fitoterapeutic se utilizează seminţele şi bulbotuberii. Fructele se recoltează când seminţele au culoare gălbuie şi nu sunt maturate, înainte să să se deschidă.

Bulbii brânduşei se recoltează toamna.

Compoziție: planta conţine alcaloizi, ulei gras, fitosterol, acid salicilic, acid benzoic, zaharoză, tanin

Acțiune: principala acţiune a plantei este analgezică şi antiinflamatoare.

Indicații terapeutice: fitoterapia cu produse pe bază de brânduşă de toamnă sunt indicate atât pentru uzul intern, cât şi pentru cel extern.

Administrare:

 Uz intern:

– psoriazis, boli reumatice, nevralgii, tuse, tumori maligne, ascită, bronşită, pneumonii, afecţiuni oculare inflamatorii – sub formă de infuzie.

 Uz extern:

– leziuni precanceroase, psoriazis, pediculoză – sub formă de băi locale, comprese, cataplasme.

Precauții și contraindicații

Brânduşa se utilizează la recomandarea medicului, mai ales în cazul consumului plantei (indiferent de formă) de către copii.

Excesul determină vărsături, colici abdominale, diaree, hipotermie, iritaţie bucală, faringiană şi laringiană, hipotensiune, paralizii, crampe abdominale până la paralizie respiratorie.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here