Busuiocul, nu doar o plantă condiment

745
ceai-de-busuiocEste o plantă ierbacee cu tulpina păroasă. În scopuri medicinale şi alimentare, se utilizează părţile aeriene ale plantei. Conţine ulei volatil, saponozide triterpenice, tonoizi etc. Este aromatizant, calmant al colicelor intestinale, absoarbe gazele, galactogog, reduce stările de vomă.
Se administrează în colici intestinale, meteorism (balonări intestinale), vomă, gripă, bronşită (acută sau cronică), cefalee (dureri de cap), ulcer gastric, infecţii urinare, anorexie (lipsa poftei de mâncare), diaree, colită de fermentaţie.
Sub formă de ceai se prepară prin infuzie (1 linguriţă de plantă la 200 ml apă clocotită sau prin macerare la rece, 8-10 ore). Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, puţin încălzite (după mesele principale) şi neîndulcite.

În alimentaţie, se foloseşte sub formă de pulbere sau frunze verzi, adăugate (pentru aroma lor plăcută) la diferite preparate culinare, ca tartine cu diferite paste de brânză, unt, ciuperci, ciorbe, supe – creme dar şi la preparate dulci, în combinaţie cu alte plante plăcut aromate sau simplu, mai cu seamă în bucătăria fără foc.
PIREU DE VERDEŢURI CU AROMĂ DE BUSUIOC ŞI ROŞII
Ingrediente: 50 g frunze de busuioc, 150 g urzici, 150 g muguri fragezi de lucernă, 150 g frunze fragede de tătăneasă, 1 pahar suc de morcovi, 5 linguri de cremogen, 100 ml ulei, 1 lingură suc de cătină, 8-10 roşii mici, 1 linguriţă pulbere de seminţe de roşii.
Preparare: Toate verdeţurile (în afară de busuioc) se mărunţesc fin (manual sau mecanic), se amestecă cu sucul de morcov, sucul de cătină, pulberea de seminţe de roşii, cremogenul şi uleiul. În cazul în care pireul nu este destul de gros se adaugă puţină tărâţă. Se toarnă în platou iar deasupra se pun roşii mici, intregi. Peste ele se presară frunzele de busuioc tăiate fideluţă.
PIREU DE VERDEŢURI CU OCHIURI ŞI BUSUIOC
Se prepară pireul ca la reţeta precedentă iar după ce s-a aşezat în platou, se pun 6 linguri de albuş bătut spumă tare (mici grămăjoare cu distanţă între ele). În mijlocul fiecărei grămăjoare se face o mică gropiţă cu dosul lingurei şi se pune în fiecare câte un gălbenuş (în total 6 gălbenuşuri). Deasupra se presară cu frunze de busuioc (vara) sau pulbere de busuioc (iarna). Pe margini se decorează cu petale roşii sau roz de nalbă de grădină, tăiate fideluţă.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here