Ca la noi, la nimeni – Avem Ziua Naţională Brâncuşi, cu toată indiferenţa autorităţilor!

450

Începând de vinerea trecută, odată cu promulgarea de către preşedintele Klaus Iohannis a Legii de instituire a Zilei Naţionale Brâncuşi, la data de 19 februarie a fiecărui an, când se aniversează ziua de naştere a Creatorului sculpturii moderne universale – Titanul de la Hobiţa Constantin Brâncuşi -, nu ştiu cum se face, dar parcă ne creşte inima de mândrie.

Iniţiativa i-a aparţinut poetului Laurian Stănchescu, om de aleasă cultură, ce a bătut pe la mai multe uşi ale autorităţilor din Gorj. Până la urmă, pe lângă semnăturile strânse de domnia sa, proiectul de Lege privind instituirea Zilei Naţionale Brâncuşi a găsit susţinerea deputatului Bogdan Ciucă şi a fost votat în unanimitate de Camera Deputaţilor, care era for decizional. Printre susţinătorii de la microfonul şedinţei Camerei Deputaţilor s-a aflat şi deputatul liberal de Gorj Niculina Mocioi, iar ca votanţi pentru susţinerea acestui proiect de lege s-au mai aflat deputaţii de Gorj Mihai Weber şi Ion Cupă. Între timp, Legea nr. 199/2015, a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis şi după ce a apărut în Monitorul Oficial, se instituie ziua de 19 februarie ca Zi Naţională „Constantin Brâncuşi”.
Normal, nu ne gândim la o zi liberă, cum îşi doresc cei mai mulţi dintre români, ci una dintre acelea în care să se facă pentru ţară şi întru omagierea Titanului de la Hobiţa cât mai multe.
Un proiect mai vechi fusese respins de către Senat, la 4 iunie 2014, şi prevedea o finanţare de 7 milioane euro. Încercări de a se înfiinţa un Muzeu Naţional «Constantin Brâncuşi» de către Primăria Târgu-Jiu au mai existat, dar s-au împotmolit din varii motive. Fie la actualul Muzeu de Artă din parcul municipiului, fie într-un spaţiu mai mic, evident, la Muzeul Judeţean de Istorie «Al. Ştefulescu». Se înţelege, ambele variante au sucombat şi, oricum, n-ar fi fost pe măsura importanţei ce se impunea unui Muzeu Naţional pe măsura celui care este cel mai celebru artist român din cultura universală.
Se înţelege că mai e mult până departe. Unii sunt sceptici, dar discutând ieri pe această temă a ceea ce se face azi pentru omagierea şi păstrarea trează a memoriei Titanului de la Hobiţa – Constantin Brâncuşi -, renumitul brâncuşiolog gorjean Dr. Ion Mocioi, singurul nebun frumos (estetician şi brâncuşiolog!) al urbei lui Brâncuşi ce şi-a dat un doctorat adevărat în Coloana Infinită, prin 1970, se arăta extrem de optimist.
Tot Maestrul Dr. Ion Mocioi mi-a reamintit că aceeaşi Cameră Deputaţilor a aprobat, pe 17 iunie 2015, şi tot în unanimitate, înfiinţarea la Târgu-Jiu a Muzeului Naţional « Constantin Brâncuşi». Instituţia se va afla în subordinea Ministerului Culturii, iar legea cu pricina va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Deocamdată, nu există un proiect şi nici nu se cunoaşte costul total al finanţării. Finanţare ce va fi, evident, de la Bugetul, încă neaprobat, pe anul 2016, din fonduri locale, altele extrabugetare şi neapărat din fonduri europene. Un asemenea Muzeu Naţional «Constantin Brâncuşi» va fi, cum am mai spus, în parohia Ministerului Culturii, dar şi în subordinea Muzeului Naţional de Artă al României. Administrarea va reveni Consiliului Judeţean Gorj.
După cum se vede, instituţia va trebui să fie neapărat modernă. Ne îngrijorează doar faptul că sunt cam multe moaşe şi tare ne este teamă să nu rămână minunea de «copil» nemoşit !
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here