Ca la noi, la nimeni – Babilonie parlamentară!

Cu fiecare zi, scandalurile din Parlament şi, în genere, din lumea politică ne îngrozesc. Cel puţin, deocamdată, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, pare a-şi vedea de treburile lui. Deşi nu cred că e străin de apropierile dintre Noul PNL, USR şi protestatari. Nu văd de ce unii se miră că preşedintele Iohannis a promulgat, luni, legea privind plafonarea la 8.500 de lei a alocaţiilor pentru copii, iniţiată de social-democraţi.
BLOCAJE ŞI PROTESTE ÎN PARLAMENT. Ele, blocajele, nu sunt noi. Fac parte din sărăcia de idei a opoziţiei şi lipsa de argumente a acesteia. Începuturile bălăcărelilor şi blocajelor au venit odată cu începerea dezbaterilor pe articole şi amendamente a Legii nr. 304/2004. Cea referitoare la statutul magistraţilor, un statut impropriu acordat şi procurorilor. Când s-a ajuns în plenul Camerei Deputaţilor, cei de la USR şi-au arătat micimea protestând cu pancarte la tribună. Aşa cum au făcut-o şi marţi în plenul Senatului, care şi-a suspendat lucrările pentru o vreme. S-au reluat într-un final, fără senatorii PMP, iar la un moment dat s-au retras braţ la braţ şi senatorii aparţinând Noului PNL şi ai USR!
COSETTE CHICHIRĂU, DEPUTATA JURNALISTĂ FACEBOOK-CISTĂ. Ca un făcut, vedeta negativă din Parlament este deputatul USR Cosette Chichirău. Slobodă la gură, ea transmite în direct pe pagina ei de Facebook ba din Camera Deputaţilor, şi chiar din Senat. Din Camera Deputaţilor transmitea imagini din sala de plen, acompaniată de comentarii de prost gust: “Iată-l pe deputatul mitralieră, hoţul s-a mai îngrăşat, e ca un porc. Îi dau de mâncare pe unde se duce”. Cel vizat este deputatul PSD Cătălin Rădulescu, care nici el nu-i uşă de biserică şi vorbea că are acasă o mitralieră pe care o va folosi la nevoie. Motiv pentru care a fost suspendat şase luni din PSD, partidul reprimindu-l apoi ca şi cum n-ar fi greşit cu nimic. Doamna deputat Cosette Chichirău s-a strecurat printre jurnalişti şi a pătruns în sala de plen a Senatului, chiar dacă regulamentul Parlamentului îi interzice acest lucru. Indiferent de partid, şi mă refer aici la partidele parlamentare, selecţia pentru liste nu s-a ridicat la nişte criterii morale şi de educaţie obligatorii.
La şedinţa de marţi a plenului Senatului, în care până la urmă s-a adoptat Legea răspunderii magistraţilor cu 80 de voturi pentru şi niciunul împotrivă, întrucât din păcate, opoziţia se retrăsese chiar dacă e extrem de bine plătită. La fel ca şi cei de la putere!
ORBAN-ISME JIGNITOARE. De când s-a văzut staroste peste Noul PNL, personajul Ludovic Orban nu-şi mai controlează limbajul. Şi jigneşte în stânga. În dreapta încă nu. Poate că se consideră un om de dreapta, Noul PNL nemaiavând nimic în comun cu liberalismul românesc și european. În fapt, Noul PNL este membru al Partidului Popularilor Europeni, ca şi mai vechiul popular european Dacian Julien Cioloş cu care-i place să se afişeze la protestele din Piaţa Victoriei. N-a izbutit să candideze la Primăria generală a Bucureştilor având un dosar penal la acea vreme. A câştigat în primă instanţă, dar încă mai bate drumurile la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. N-a fost pe liste nici la alegerile parlamentare, tot din cauza dosarului penal de luare de mită. Şi, totuşi, Ludovic Orban l-a numit pe deputatul PSD Claudiu Manda drept “interlop”. Numai că Şeful comisiei parlamentare de control al activităţii SRI, Claudiu Manda, a considerat că nu merită să-i dea vreo replică. S-ar putea crede că-i vorba de o declaraţie politică, numai că nefiind parlamentar Ludovic Orban nu se bucură de imunitate. Tocmai el îi face pe alţii “bolşevici”, ca şi cum el n-ar fi trăit în România înainte de 1989! Pe analistul politic Mugur Ciuvică, autorul volumului “Zece ani răi”, l-a etichetat drept “turbat”. Pentru simplul motiv că nu-i împărtăşeşte opiniile şi l-a criticat pentru participarea împreună cu Kovesi la un simpozion al GDS. Mugur Ciuvică, preşedinte al Grupului de Investigaţii Politice (GIP), i-a dat o replică inteligentă: “E caz clinic.(…) Să vorbească în favoarea lui că vine doctorul şi-l ridică, îi face perfuzii. Eu spun cu empatie, orice suferinţă pe mine mă impresionează, chiar şi astea psihice. Am înţeles că s-a dus acolo ca s-o convingă pe Kovesi, să se umilească în faţa lui Kovesi în toate poziţiile, ca să scape cu achitarea. Şi când a fost accidentul stupid după care a fost tocat de televiziunile acum prietene, şi atunci am fost în favoarea lui. El slab a fost şi atunci, tip găină, ca un om mic a fost şi atunci, se ducea şi bătea la uşă la Cotroceni. Omul e foarte slab, îl înţeleg.”
ION PREDOŞANU
P.S. Mai sunt şi oameni normali, printre politicieni. Mi-a plăcut avertismentul primului ministru, Mihai Tudose, preluat de Agerpres ca Declaraţia zilei: “Principalul adversar al atragerii fondurilor europene (…) îl reprezintă, totuşi, activitatea din România de la toate nivelurile. Suntem câteodată propriii noştri duşmani, mai rău decât poate orice duşman din afară să ne facă rău”. Cine are urechi de auzit să audă.(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here