Ca la noi, la nimeni – Bugetul demolează România!

În noaptea de vineri spre sâmbătă, a apărut proiectul de Buget pe anul 2016 al Guvernului Cioloş. Care va să zică, proiectul Legii Bugetului de stat este în dezbatere publică. În realitate, dezbaterea publică e un fel de a spune. Nu-i timp şi nici dorinţă de a se schimba ceva în datele pe care le conţine. Aşa că mă îndoiesc de vreo posibilitate de schimbare a datelor apărute peste noapte.
Cea mai tristă veste vine de la faptul că promisiunea Cabinetului Victor Ponta privind creşterea salariului minim la 1.200 de lei nu se respectă. Ministrul Finanţelor Publice, Anca Dragu, a spus clar că salariul minim va rămâne tot 1.050 de lei, cu abureala că se va face un studiu de impact şi după primele şase luni ar avea şansa de a se ajunge la mult visatul salariu minim de 1.200 de lei.
Un salariu minim crescut ajuta la sporirea competitivităţii în societatea românească şi care ar fi obligat firmele private să ridice şi ele ştacheta. Cum majoritatea miniştrilor provin dintre cei care-au lucrat la Comisia Europeană şi la FMI, cum este cazul ministrului Anca Dragu, era de aşteptat să ne pască austeritatea. De care nu vom scăpa.
Nu voi plânge pe umărul bisericilor ce nu mai primesc nici un leu de la Buget pentru construirea şi renovarea lăcaşelor de cult. Grav este că unul dintre ce mai slabi miniştri ai Finanţelor Publice din Guvernul Boc, Gheorghe Ialomiţianu, cel întrecut în prostie doar de inginerul Gheorghe Pogea, ne dă exemplul Germaniei, unde contribuţia pentru biserică e reţinută pe ştatul de plată al salariaţilor. Iar în Germania, secte precum Martorii lui Yehova sunt interzise prin lege şi nu susţinute drept cult oficial din banii statului ca la noi. Numai că România nu-i Germania şi nici salariile românilor nu-s comparabile cu acelea ale celor din Germania.
Faptul că în 2016 cresc cheltuielile bugetare iar nu ne-ncălzeşte cu nimic. E drept că Sănătatea primeşte cu 13,5% mai mult, dar tot e prea puţin. Iar educaţia de care depinde viitorul naţiunii române doar cu 9,6% mai mult, în vreme ce cheltuielile cu investiţiile cresc cu numai 12%! Faptul că Ministerul Economiei are un buget cu minusculul 2,3% mai mare ne îngrijorează. Mai ales că o mare parte din banii Ministerului Economiei vor fi cheltuiţi în anul 2016 cu conservarea şi închiderea minelor. Şi dacă primul ministru Dacian Cioloş îşi va face partid prezidenţial ori va prelua cârma Noului PDL, cum i se mai spune vechiului PNL, ne putem trezi că tot cuplul Iohannis-Cioloş va administra ţara şi după anul 2016!
Pentru Administraţia Prezidenţială şi renovarea Palatului Cotroceni sunt prevăzuţi 65,3 milioane de lei, în creştere faţă de suma de 40,4 milioane lei cheltuiţi în acest an, în marea lor majoritate pe cele peste 20.25 de vizite în străinătate ale Primei doamne şi a preşedintelui Klaus Iohannis. Şi uite-aşa, demolarea României se face… pas cu pas!
Vom avea buncăr la Vila Lac 3 din Snagov, care va fi consolidată să facă faţă la grade ridicate de seisme, modernizarea şi cheltuielile fiind fără limite.
Nici financiare şi nici de timp. Acolo a stat Traian Băsescu mai bine de zece ani şi n-a păţit nimic, iar acum nu-l mulţumeşte pe curatul şi cinstitul ex-primar al Sibiului, „onestul” cetăţean cu şase case cumpărate din banii câştigaţi din meditaţii la fizică – Klaus Werner Iohannis!!!
ION PREDOŞANU

P.S. Legea salarizării unice a bugetarilor nu se va mai relua, eventual, decât din anul 2017 încolo întrucât Cabinetul Ponta doar se lăudase cu ea. N-a discutat-o în Guvern şi deci nici n-o trimisese la Parlament ca să fie dezbătută.
Iar cum 2016 este an electoral nimeni nu are voie să mărească salariile. (Ion Predoşanu)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here