Ca la noi, la nimeni – Ce n-ar fi făcut Regele, dar face Preşedintele!

Cu siguranţă, Regele nu ar fi dat meditaţii la fizică spre a-şi cumpăra vreo şase-şapte case. Fiind un român şi un mare caracter, Regele ţinea la Ţara lui, la credinţa în Dumnezeu şi îşi respecta în mod egal toţi supuşii.
Regele nu şi-ar fi aruncat nervos pardesiul pe capota maşinii, la Paris, pentru că garda de corp nu s-a grăbit să-i deschidă portiera autoturismului ce-l aştepta la aeroport. Şi, mai ales, nu ar fi participat în geacă roşie la un miting neautorizat, în Piaţa Universităţii.
Abordarea acestui subiect este pe buzele sau în mintea tuturor. Monarhişti sau nu. Ca mine sau ca un alt republican ce mi-a inspirat unele dintre observaţii, publicistul Sorin Avram de la site-ul www.cotidianul.ro.
Regele nu ar fi stat cu capul plecat în faţa cancelariilor occidentale până să-l cheme cineva înăuntru pentru a-i da un pahar cu apă şi nu s-ar fi uitat în gura ambasadorilor Marilor Puteri, la Bucureşti.
Regele nu ar fi îndatorat Ţara Lui cumpărând rachete Patriot fără acceptul Guvernului şi al Parlamentului ori ale partidelor politice, care au alte opinii decât ale Majestăţii Sale, pe care nu pridideşte să le critice.
Regele nu s-ar fi lăudat cu casele cumpărate din leafă şi din meditaţii, iar înainte de Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989 că ar fi fost „un anticomunist privat!” Majestatea Sa chiar a suferit din pricina bolşevicilor, având Dosarul „Străinul”, de urmărit al Securităţii!
Regele nu ar fi vorbit una la Bruxelles şi Washington, iar la Bucureşti alta. Nici un Rege nu s-a băgat peste un ministru de Externe, chiar dacă nu toţi au fost de talia lui Nicolae Titulescu.
La fel cum Regele, fiind Alesul Domnului, precum domnitorii de odinioară, nu ar fi asmuţit instituţiile de forţă ale statului contra unui fost prim ministru vinovat că-i fusese preşedintelui României contracandidat în alegeri şi provenea dintr-un partid politic ostil.
Regele nu l-ar fi atacat pe ministrul Justiţiei şi ar fi respectat Constituţia, ceea ce ultimii doi preşedinţi, spre ruşinea lor, nu au catadicsit. Articolul 16 din Constituţie: „Nimeni nu este mai presus de lege”, fiindu-le străin.
Regele nu li s-ar fi adresat unor preşedinţi de partide şi preşedinţi ai celor două Camere ale Parlamentului cu apelativul de „penali”. Aşa cum o face, repetat, preşedintele temporar al României. După care se iau şi cei din firava opoziţie, cum este şi cazul liderului Noului PNL, care l-a făcut pe un deputat şi şef de comisie parlamentară „interlop”. Evident, prezumpţia de nevinovăţie exista şi pe vremea Regelui. Numai că atunci era respectată!
Regele nu s-ar fi făcut că plouă ori că ninge cu de la el putere, atunci când partidele se ceartă între ele sau când instituţiile de forţă ale statului s-ar sfâşia, ca acum, unele pe altele precum hienele.
Regele nu ar fi lucrat de luni, de la ora 12,00, până vineri la ora 12,00.
Regele nu ar fi făcut nimic din toate acestea dintr-un simplu motiv. Regele nu este Preşedinte!
ION PREDOŞANU

P.S. Price asemănare cu gemenii Iohannis ori Băsescu – români sau neromâni, dar pământeni! – nu este chiar deloc întâmplătoare.
(Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here