Ca la noi, la nimeni – Cetăţeni de sacrificiu,Guvern de râsu’-plânsu!

362

Lansată de către un deputat PSD, circulă o versiune extrem de credibilă despre faptul că accidentul de la Colectiv Club SRL n-a fost deloc întâmplător. Ci chiar pus la cale. Argumentele aduse nu doar de deputatul PSD, fac plauzibil aranjamentul criminal. Şi explică haosul în care-am intrat. Ca ţară. Un haos ce le convine inamicilor României. (Şi de care preşedintele Klaus Iohannis nu pare deloc străin. Expresiile sale de genul „corupţia care ucide” şi „a fost nevoie să moară oameni ca să scăpăm de acest guvern!” nu-i fac deloc cinste, dându-l de gol, întrucât ancheta privind groaznicul incendiu nu era şi nici nu este finalizată). Fiind înlocuit un Guvern condus de Victor Ponta care, de bine de rău, avea rezultate economico-sociale notabile şi cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană cu unul pretins guvern de tehnocraţi. Chit că în afara ministrului Sănătăţii, o somitate în materie şi un manager ce s-a dovedit valoros, în rest… pustiu! La declaraţiile aiuritoare ale ministrului Finanţelor, Anca Paliu Dragu, fostă reprezentantă a FMI în România şi Bulgaria exact în vremea când în mai 2010 Traian Băsescu tăia salariile, apoi analist economic la Comisia Europeană n-o califică în niciun fel drept tehnocrată. Ne aburea cu brazilienii şi indienii care „lucrează pe doi lei”, când de fapt respectivele ţări au alte monede naţionale decât leul şi salarii minime între 5-800 euro!
Ne-am grăbit să credem că Guvernul Cioloş va fi unul de austeritate. Nici vorbă. Aşa cum membrii cabinetului nu sunt tehnocraţi, nici Bugetul pe 2016 nu are vreo legătură cu austeritatea. Dovadă sunt sumele crescute alocate Preşedinţiei, serviciilor secrete şi cele pentru DNA. În loc de spital nou sau de continuarea investiţiilor în domeniul Sănătăţii vom avea o altă clădire, adică în nou sediu modern, pentru DNA! Şi apoi, un guvern serios ar lua bani de la venituri şi ar trebui să reducă enormele cheltuieli. A se vedea şi înfiinţarea unui nou minister al Dialogului cu societatea civilă, fără a exista un dialog. Başca enormele creşteri ale sumelor destinate cheltuielilor de protocol ale Palatului Victoria şi ale tuturor ministerelor. Deocamdată, Guvernul Cioloş dialoghează prost şi cu mass-media şi cu societatea civilă.
La balivernele ministresei de la finanţe s-au adăugat şi alte aberaţii ale vicepremierului Vasile Dâncu. Un sociolog instalat ca „tehnocrat!!!” la ministerul Dezvoltării Regionale. Şi nu s-ar spune că domnia sa nu ştie ce-i acela un dialog. Doar că bate câmpii şi ameninţă alegătorii, cetăţenii desigur, că „vor veni măsuri mai puţin populare” care vor impune unele „restricţii”. Una dintre ele a şi apărut ca o Hotărâre de Guvern luată printr-o Ordonanţă ce va micşora pensiile viitoare ale militarilor şi poliţiştilor. O lege promulgată cu câteva luni mai înainte de către preşedintele Iohannis le permitea militarilor şi poliţiştilor să li se ia ca bază de calcul a pensiilor câştigurile pe ultimele şase luni, la care se aplica un procent de 80%, scăzut prin Ordonanţa Guvernului la 65%, iar sporurile salariale dispar cu totul. Jalea începe de la 1 ianuarie 2016!
E greu de apreciat cât de serioasă este declaraţia preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, în legătură cu solicitarea ca până marţi să aibă un răspuns clar din partea primului ministru Dacian Cioloş privind poziţia Guvernului său în legătură cu salariul minim pe economie. Se presupune că atunci când PSD a votat în Parlament investirea guvernului exista promisiunea că, de la 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va creşte de la 1.050 de lei la 1.200 de lei.
Nebuloasa cu uite Bugetul, nu-i Bugetul pe 2016 a creat multe nemulţumiri. Nu numai din partea PSD şi ALDE, ci şi de la vreo cinci federaţii sindicale total nemulţumite. Şi să mai citez din Vasile Dâncu o minciună: „Acest guvern este de sacrificiu pentru că va trebui să ia unele măsuri pe care clasa politică nu le-a luat de frică să nu piardă voturi”. A uitat că şi el a făcut parte din această „clasă politică”? Fiind, o vreme, unul din liderii importanţi ai PSD.
Părerea mea este că nu Guvernul Cioloş va fi de sacrificiu, ci toţi cetăţenii României vor fi sacrificaţi. Pentru mai binele FMI şi al inamicilor săi. Pe mulţi, creşterea economică înregistrată de România şi anunţul că nu mai avem nevoie de FMI i-a deranjat. Iar o creştere a salariului minim nu este dorită nici de FMI şi nici de Uniunea Europeană, care ar pierde o forţă de muncă ieftină.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here