Ca la noi, la nimeni – Cine distruge Parlamentul?

343

Despre parlamentari se spun multe lucruri rele. Din păcate, de cele mai multe ori adevărate. Ba că dorm în timpul şedinţelor ori că absentează, aşa cum s-a petrecut chiar, ieri, când între orele 9.00-14.00 ar fi trebuit să lucreze în comisiile de specialitate. Ori ei chiar lipseau cu desăvârşire, luându-şi mai devreme vacanţa de Sfintele Paşti – cu durată de două săptămâni – pe care şi-au aprobat-o singuri.
La fel cum tot singuri şi în unanimitate îşi votează salariile-indemnizaţiile babane ori sumele pe care le cheltuiesc cu inutilele – de cele mai multe ori – deplasări în hale străinătăţuri.
Totuşi, cea mai importantă instituţie a oricărui stat democratic este Parlamentul. Mai toţi suntem nemulţumiţi de parlamentari în genere, dar Parlamentul ca instituţie trebuie apărat şi întărit. Un stat puternic şi independent nu permite imixtiuni venite din afara ţării, aşa cum se-ntâmplă la noi!
Trag în Parlament toţi neaveniţii, cei mai mulţi neştiind nici măcar că este vorba de Puterea legislativă a României. Mai trag şi ambasadele străine – fără a fi în drept măcar, prin ambasadorii care-şi depăpşesc limitele competenţelor lor diplomatice ori însărcinatul cu afaceri al SUA la Bucureşti. Întrucât americanii n-au catadicsit să-şi trimită ambasador în România de mai bine de doi ani!
Are dreptate preşedintele Klaus Iohannis când fiind întrebat de ce nu ia poziţie la declaraţiile ambasadelor străine a replicat că nu-i treaba domniei sale, ci a Ministerului de Externe. Care, după caz, cheamă la discuţii – fie la ministru sau la un secretar de stat – pe guralivul diplomat străin în culpă.
De compoziţia extrem de numerosului Parlament al României sunt vinovate partidele politice. Care i-au pus pe liste, căci votul uninominal le nemulţumeşte şi pe partide, dar şi pe alegători. Numai opoziţia, din care preşedintele Klaus Iohannis susţine că nu mai face parte, bate câmpii cu alegerile anticipate. Din dorinţa de a veni la ciolan. Uită că, de fapt, legea electorală e neschimbată şi proastă, iar parlamentarii dorm în şedinţe!
Indiferent dacă suntem de acord sau nu cu toate faptele ori acţiunile lui Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului României, el este singurul ce a avut curajul să afirme: “Vreau să fiu foarte clar, Parlamentul nu va primi indicaţii politice, cum să voteze, de la nicio altă instituţie.
Votul imperativ este nul, după cum se ştie. Membrii Parlamentului au voie să voteze aşa cum cred, pe baza audierii celor care sunt în asemenea cauze. Fiecare parlamentar consideră individual cum trebuie să voteze şi nu ascultă ordine de la nimeni”.
Şi nimic nu este incorect ori în afara legii în spusele Preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care are o poziţie clară, principială, bazată pe textele legale actuale. Inclusiv Constituţia îi dă lui dreptate şi nu preşedintelui României, Klaus Iohannis, care n-a buchisit bine legea fundamentală a ţării ce o conduce de mai bine de 100 de zile!
“Votul imperativ este nul” e un citat din art. 69, alineatul 2 din Constituţie.
Grav mi se pare că un avocat cum se pretinde Alina Gorghiu nu cunoaşte textul Constituţiei. Ori a fost un avocat slab şi a preferat politichia liberală, devenind între timp din liberal total (im)populară! Dar europeană! Din PPE! Întrucât Crin Antonescu a scos PNL-ul din Grupul liberal ALDE!!!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here