Ca la noi, la nimeni – Cioloş, ANAF-ul şi Dâncu razna!

504

Nu ne-am fi aşteptat ca un guvern de tehnocraţi, fii ei şi birocraţi să distrugă aşa de repede ce era bun la vechea guvernare. Căci, de data aceasta, nu se mai putea vorbi de greaua moştenire, ci de prea plina tolbă a trezoreriei Guvernului.
PĂCĂLEALA SALARIULUI MINIM. Numai aparent aplicarea creşterii salariului minim pe economie de la 1050 la 1250 de lei, începând cu 1 mai 2016, este o victorie a sindicatelor. În realitate sunt patru luni în care salariul minim rămâne tot aşa cum a fost, iar firmele private – mai ales multinaţionalele apropiate Guvernului Cioloş şi preşedintelui Iohannis – vor rămâne în câştig. Cei care pierd sunt cetăţenii României, îndemnaţi pe mai departe să ia drumul străinătăţii şi să fie acolo o forţă de muncă bine calificată şi mai prost plătită decât alţii.
INS CONSTATĂ INFLAŢIA NEGATIVĂ. În luna noiembrie a lui 2015, salariul mediu a crescut cu 2,5% faţă de luna precedentă, ajungând la 1.918 lei. Tot pe luna noiembrie a anului trecut, România se află printre ţările din Uniunea Europeană cu creştere industrială. Institutul Naţional de Statistică a anunţat că anul 2015 este primul an cu inflaţie negativă în România, când preţurile de consum au scăzut cu 0,9%. La începutul anului, BNR estima o inflaţie de 2,2% la finalul lui 2015, dar prognoza a fost ajustată în jos la fiecare revizuire până la minus 0,7% în luna noiembrie 2015! De unde se vede că preşedintele Klaus Iohannis era susţinut de către coriştii BNR, în frunte cu Guvernatorul Mugur Isărescu fără a se baza pe ceva palpabil atunci când se împotriveau la unison micşorării TVA-ului. În susţinerea inflaţiei negative, INS afirmă că aceasta are la bază măsurile fiscale adoptate de Guvernul Ponta, în special reducerea TVA-ului la produsele alimentare de la 24% la 8%, începând cu 1 iunie.
Pentru 2016, BNR estima, în noiembrie 2015, o inflaţie de 1,1%, revizuită în urcare de la minus 0,7%, cât anunţa banca centrală în luna august. Ţinta de inflaţie a BNR rămâne la 2,5% plus/minus un punct procentual.
ANDREEA PAUL DA, DÂNCU BA! Că şeful ANAF a inventat plata CAS-urilor şi de către aceia care nu au nici un câştig e o aberaţie ce umbreşte încercările, unele de bun-simţ, ale Guvernului Cioloş nu mai este o noutate. În schimb, apar voci liberale care critică actuala guvernare. Chiar dacă prim-vicepreşedintele PNL Ludovic Orban o face voalat pe Facebook, mai sunt şi alţi cu mult curaj. Adesea mi-a displăcut atitudinea atotştiutoarei Andreea Paul, fostă consilieră economică a calamităţii naturale Emil Boc. De această dată, deputatul PNL Andreea Paul susţine că ANAF a introdus o serie de „excese” procedurale care sporesc sarcina birocratică a firmelor mici şi a celor nou înfiinţate, care depăşesc plafonul şi au scutire la plăţile TVA.
Face referire la un ordin care „complică” viaţa firmelor corecte şi deschide „banda mai largă pentru evazionişti”. Ea a depus o interpelare parlamentară către ANAF. Prin care a cerut lămuriri şi corecţia „exceselor” birocratice inutile. Ordinul are nr. 3841/2015, privind aprobarea şi modificarea modelului şi conţinutului formularului 088, care a fost modificat şi care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. „Stranie mi se pare, totodată, solicitarea fiscului de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei şi urmează să devină plătitoare de TVA conform legii, să li se solicite dovada că au intenţia şi capacitatea de a desfăşura activitate economică. Însăşi atingerea acestui plafon este o dovadă”, a mai punctat deputatul Andreea Paul.
Ca să se afle în treabă, pârâtul tehnocrat care-i de fapt un sociolog, vicepremierul Vasile Dâncu, om care-i şi ministru al Dezvoltării fără să aibă vreo treabă cu ministerul respectiv, un propagandist sadea, se dă mare şi cică ar gândi la „construcţia unui model de strategie guvernamentală” a României pe viitor. Toţi nepricepuţii se vor strategi guvernamentali. Una-i să fii strateg la PSD, cum a fost el, şi alta-i cu chestiunile economice şi de dezvoltare. S-a spus că tehnocraţii sunt birocraţi şi-i adevărat, dar Vasile Dâncu mai e şi fudul. Ca altfel nu-i prost destul!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here