Ca la noi, la nimeni – Coabitarea ca alianţă nocivă!

Interesele preşedintelui Klaus Werner Iohannis nu coincid totdeauna cu ale României şi ale necăjiţilor ei cetăţeni. Dacă pe timpul Guvernului Cioloş, de fapt numit „guvernul meu”, ne obişnuiserăm să nu participe măcar odată la vreo importantă şedinţă de guvern sau să-l critice pe Cioloş pentru performanţele ZERO, iată că şi acum procedează aproape la fel. Faptul că s-a dus odată şi căuta schelete prin dulapurile Guvernului Grindeanu este vechi şi a făcut-o spre a da apă la moară protestatarilor din Piaţa Universităţii, unde-a ajuns şi el să-i aţâţe, bucurându-se tare mult că apoi mitingiştii s-au mutat în Piaţa Victoriei.
Aşa se face, de pildă, că domnia sa a angajat Armata română să cumpere armament din Statele Unite ale Americii, fără ca din delegaţia cu care se afla la Washington să fie şi ministrul Apărării ori cel de la Finanţe. Nimeni nu are curajul, dintre politicieni sau primul ministru, să facă măcar vreo observaţie.
Oricum, în faţa Comandantului Suprem nu se mişcă-n front. Deocamdată. Marea mirare a tuturor celor cu scaun la cap, şi în PSD sunt foarte mulţi, a venit dinspre primul ministru Mihai Tudose. Premierul a împrumutat limbajul preşedintelui Iohannis, făcându-i colegii de guvern „penali”. Fără vreo pregătire juridică, Iohannis şi Tudose cântă pe aceleaşi strune. Pentru ei, prevederile din Constituţie în legătură cu prezumţia de nevinovăţie nu sunt valabile.
Zâzanie ori luptă pentru putere în PSD are interes să creeze, evident, preşedintele Klaus Werner Iohannis, ahtiat după obţinerea celui de-al doilea mandat de preşedinte al României. La fel ca idolul său Traian Băsescu! Nici nu mai are rost să reamintim, cu amănunte, puterile celor trei K.
Adică Klaus-Klemm-Kovesi. Nu ne-am fi aşteptat ca primul ministru să cânte în strunele DNA-Kovesi ori ale lui Herr Klaus! Şi totuşi, Mihai Tudose a ieşit în spaţiul public cu atacuri la adresa miniştrilor săi; Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Nu exista nici măcar o emoţie reală că preşedintele Klaus Werner Iohannis va respinge vreun nou ministru, dintre cei votaţi în unanimitate de Comitetul Executiv Naţional al PSD. Atâta vreme cât unele surse susţin că la social-democraţi există o luptă sau chiar un adevărat război pentru a-l da la o parte pe preşedintele Liviu Dragnea şi să fie înlocuit cu Mihai Tudose. Surse din interiorul PSD susţin chiar că primul ministru Mihai Tudose i-ar fi cerut explicit demisia lui Dragnea. Imediat ce a apărut zvonul, pe surse, Liviu Dragnea a negat. Ştiut fiind că nu există fum fără foc, ne îndoim.
Privirea primului ministru Mihai Tudose este mai ridată, iar când se află în preajma lui Dragnea pare extrem de furios.
Nimeni din PSD nu recunoaşte că datoria externă a României a crescut cumplit în anul 2017! Iar lui Klaus Werner Iohannis îi convine spre a ataca zdravăn PSD în viitoarea campanie electorală prezidenţială din 2019 şi, desigur, pe candidatul din partea social-democraţilor.
Nu comentez situaţia ministrului demisionar Rovana Plumb. Am o părere bună despre domnia sa, făcând treburi serioase la OPC, la Ministerul Muncii şi chiar recent la Ministerul Fondurilor Europene. În timp ce Tudose minţea cu semnalele de la Bruxelles, vizavi de presupuşii „penali”, invocându-se pe nedrept şi numele Comisarului European Corina Creţu, cu care am fost coleg în anii ’90 la cotidianul AZI, punând-o pe aceasta în situaţia de a interveni şi corecta neadevărurile spuse cu nonşalanţă de Mister Tudose, fante de Brăila, Rovana Plumb primea felicitări de la Bruxelles!
Fostul ministru al Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a declarat că în CExN al PSD, atunci când şi-a anunţat demisia, au vrut să demisioneze, în semn de solidaritate şi miniştrii Lia Olguţa Vasilescu, de la Ministerul Muncii, şi ministrul Apelor, Doina Pană. De altfel, Rovana Plumb se hotărâse să-şi prezinte demisia atunci când într-o emisiune – Sinteza Zilei – fusese atacată pe nedrept de primul ministru Mihai Tudose. Cu tot regretul, factorul creator de mini-crize sau mini-remanieri este chiar Mihai Tudose. Urmează pe lista viitoarelor remanieri Lia Olguţa Vasilescu şi Doina Pană. Şi toţi aceia care nu-i cântă-n strune celui care-l foloseşte total neadecvat pe Terente. Ca brăilean, Mihai Tudose nu ştie cine-a fost Terente.
Şi totuşi, România trebuie guvernată. Dar guvernată bine, nu prost. Susţinerea şi alianţa lui Iohannis nu-i fac bine primului ministru. Sper să se convingă singur. Până nu-i prea târziu!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here