Ca la noi, la nimeni – Cuminţenia Pământului, necuminţenia pământenilor

514

Anunţată cu surle şi trâmbiţe ca o mare afacere de interes naţional, controversata campanie de subscripţie publică de cumpărare a Cuminţeniei Pământului, lucrare a celebrului Titan de la Hobiţa – Constantin Brâncuşi, s-a dovedit un mare fâs!
Cum se-nţelege, campania de subscripţie publică pentru achiziţionarea operei brâncuşiene Cuminţenia Pământului a sfârşit prost. Aşa cum a şi început. Ca un proiect insuficient gândit şi, din start, cu iz de afacere puturoasă iniţiată de fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, plecat din Guvernul Cioloş prin demisie în urma mai multor scandaluri ce au culminat cu acela de la Opera Naţională din Bucureşti. Culmea tupeului, universitarul Vlad Alexandrescu a condiţionat plecarea prin demisie de continuarea „ca moştenitoare” a portofoliului de ministru tehnocrat, deşi unii adoptă formula prostocraţi, a şi mai controversatei Corina Şuteu, ex-director al ICR din Statele Unite ale Americii pe vremea lui Horia Roman Patapievici!
A fost o campanie desfăşurată scremut şi infantil. Bazată pe un clip publicitar în care juca actorul Dacian Julien Cioloş, clip neconvingător, dar costisitor. Realizat, bineînţeles, pe bani publici! Nepriceputul prim ministru D.J. Cioloş s-a trezit că sloganuri de genul „Brâncuşi e al tău!” aproape că n-au convins pe nimeni. Iar din banii strânşi prin SMS-uri şi din donaţii abia s-a depăşit suma de un milion euro! În condiţiile în care ministraşul Vlad Alexandrescu negociase cu presupuşii proprietari din Paris, pe care nu i-a văzut nimeni la faţă, o sumă de 11 milioane euro, deşi lucrarea fusese evaluată de experţi la numai 5 milioane euro. Exact cât, la acea vreme, declara Dacian Julien Cioloş că va plăti „Guvernul meu”.
Acelaşi, Dacian Julien Cioloş s-a grăbit să anunţe că nu-i nimic, sumele din donaţii vor fi restituite şi cumpărarea Cuminţeniei Pământului o va plăti guvernul din bani de la buget. Adică, toate cele 11 milioane de euro! Oare ce interes ascuns o fi având? Să reţinem că la începutul secolului XX, Regatul României a refuzat achiziţionarea Cuminţeniei Pământului, la recomandarea unor veritabili critici de artă şi academicieni.
De regulă, graba strică treaba. Există opinii că lucrarea Cuminţenia Pământului ar fi aparţinut de fapt şi de drept statului român, care-ar fi cumpărat-o de la primul proprietar. Se mai afirmă că ea aparţine patrimoniului României şi nu poate fi scoasă din ţară, iar recuperarea Cuminţeniei Pământului de către urmaşii moştenitorului s-ar fi obţinut pe baza unor documente false. Nimic din toate aceste aspecte nu au fost lămurite! Experţii susţin că lucrarea nu face mai mult de 5 milioane euro. Dar negociatorul Vlad Alexandrescu a stabilit cu urmaşii moştenitorului de drept că statul român va plăti 11 milioane. De unde? Din bani publici, adică de la buget, cât s-a angajat Guvernul Cioloş să dea!
Noroc cu ministrul Finanţelor Publice care la ultima rectificare bugetară, a doua în acest an, care a spus clar că nu sunt bani prevăzuţi pentru aşa ceva, deşi Guvernul Cioloş ar vrea s-o cumpere până la 1 iunie 2017, cu bani de la buget. Mai clar, nu au fost alocaţi bani de la buget pentru că nu există „temei legal”, ne mai ciripeşte ministrul banilor publici, Anca Dragu. Textual, domnia sa a spus: „Bugetul se întocmeşte pe baza legală existentă. Dacă nu avem temei legal, nu putem aloca o sumă în buget, ca atare nu există o sumă alocată Ministerului Culturii.”
Şi mai este ceva ce ne glăsuieşte Purtătorul de vorbe al guvernului, Liviu Iolu: „Trebuie să aşteptă aprobarea în Parlament a proiectului de lege referitor la Cuminţenia Pământului.”
Acum, senatorii şi deputaţii nu au activitate şi sunt în campanie electorală. Timp de pierdut ar mai fi. Lucrarea poate fi cumpărată până la 31 decembrie 2017, când există şi posibilitatea ca oamenii să solicite returnarea banilor, aşa ştie cel puţin Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera deputaţilor, un bolnav de optimism, ce ne mai zice că prin iunie 2017 ar exista posibilitatea ca opera de artă Cuminţenia Pământului să fie cumpărată de Guvern.
Tragem nădejde ca atunci, în iunie 2017, să avem parte de un Guvern al României şi nu de „Guvernul meu!”.
Un guvern profesionist şi responsabil, nu incompetent ca acesta din 2106!
Deocamdată, achiziţionarea Cuminţeniei Pământului a intrat într-un punct mort. Ca şi alte probleme mult mai grave, economico-sociale, precum Energia, Sănătatea şi Educaţia cu multe situaţii tulburi. Toate nerezolvate de Guvernul Cioloş.
Ion PREDOŞANU

P.S. Totdeauna aproape de cetăţean, militanţii PSD Gorj, la fel ca şi cei de la centru, merg prin sate – sâmbătă Cosmin Popescu, Preşedintele Consiliului Judeţean, fostul Prefect Alin Văcaru, însoţiţi de mulţi tineri, dar şi de autorităţile locale: Primar Cosmin Pigui şi viceprimar Nicolae Nicolcioiu s-au întâlnit cu cetăţenii. Foarte frumos din partea lor. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here