Ca la noi, la nimeni – Dana Gîrbovan o face KO pe Monica Macovei în cazul SIPA!

Băgat în vorbă ca să se afle şi el în treabă, preşedintele Klaus Werner Iohannis, întrebat ce părere are despre arhiva SIPA, a luat-o în derizoriu şi a zis, dându-se popular, că „nu-i plac ciorbele reîncălzite”. Semn că i-a apărarea sistemului croit de predecesorii lui cu oameni din fosta securitate dinainte de ’89!
Dar mai sunt şi oameni cu scaun la cap care ştiu să arate pericolul superficialităţii diverşilor presupuşi oameni politici. Cum e cazul fostului primar al Sibiului sau al pretinsului liberal Cătălin Predoiu, care a dorit chiar reînfiinţarea SIPA.
Dana Gîrbovan, Preşedinta Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), o personalitate cu coloană vertebrală, i-a adresat fostului ministru al (In)Justiţiei, Monica Macovei, şase întrebări cu privire la declaraţiile făcute de aceasta în cazul SIPA. Judecătoarea Dana Gîrbovan dorind să afle, printre altele, de unde ştia fostul ministru al Justiţiei că instituţia folosea magistraţi care erau, de fapt, ofiţeri acoperiţi. Şi membrii ai Securităţii dinainte de 1989! Aşa cum i-a dat cu nume şi prenume, cu grade, fostul director al SIE, Cătălin Harnagea. Astfel, judecătoarea Dana Gîrbovan o întreba pe Monica Macovei:
1. A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea HG mr. 127/26 ianuarie 2006? Dacă da. Cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o şi unde au fost publicate concluziile acesteia?
2. Între data emiterii HG mr. 127/26 ianuarie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie şi până când a activat?
3. Dacă după data desfiinţării SIPA, 30 iunie 2016, şi până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii şi pe ce perioadă au activat?
4. De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?
5. De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor angajaţi care erau ofiţeri acoperiţi?
6. Oare ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”
Macovei lămureşte doar ce îi convine ei!
Imediat, după mesajul transmis de judecătoarea Dana Gîrbovan, Preşedinta UNJR, Macovei a scris pe Facebook, că ea, ca ministru al Justiţiei, a decis să nu primească note de la SIPA. Cine o poate crede?
„Am decis în 2005, ca ministru, ca la mine să nu vină nici un dosar de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit nici un dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am făcut nicio fotocopie.(…) Înaintea mea, toate aceste informări, indiferent că ele priveau acte de corupţie sau bârfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru şi ministrul decidea ce face cu ele. Ori, dacă este vorba de corupţie sau crimă organizată trimiţi tu, DGPA, din oficiu, direct la Parchet sau. Dacă este vorba de deţinuţi sau despre personalul care face abuzuri în penitenciare, trimiţi la conducerea penitenciarelor. Deci, am decis ca la mine să nu vină nicio informare despre magistraţi. Îmi pun şi eu o întrebare retorică: toţi miniştri dinainte mea au primit aceste informări şi nimeni nu l-a desfiinţat. De ce n-a făcut-o? Vreau să insist în continuare pe următorul lucru: este fals, este minciună faptul că aş fi sustras documente, sau că aş fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am, sustras nici un dosar, n-am făcut nicio fotocopie. Şi n-am avut nici un interes, decât să-l desfiinţez tocmai ca o măsură de independenţă a Justiţiei”, susţine Monica Macovei pentru cine este dispus să-i creadă! Cât despre presupuşii magistraţi acoperiţi ei au existat în care şi oase, iar fostul Director SIE, Cătălin Harnagea, i-a prezentat cu nume şi prenume. Dar şi cu gradele din fosta Securitate şi din SRI!
Monica Macovei n-a amintit de întrebările care au făcut-o K.O!
Ea nu suflă un cuvinţel despre acoperiţi şi nici de alte întrebări ce nu-i convin!
Ion PREDOŞANU

1 COMENTARIU

  1. Un articol care preia doar 2-3 idei propagandistice ale celor care sustin securistii si coruptii.
    Pai pe vremea multiubitului Dvs Adrian Nastase nu era de notorietate ce face SIPA? Nu vorbea societatea civila din care facea parte si Monica Macovei?
    E culmea logicii sa acuzi persoana care a desfiintat SIPA ca si-a propus sa santajeze judecatori sau procurori cu ce era in arhiva aia. Pai atunci nu o mai desfiinta. O intarea si mai mult si o folosea in interes propriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here