Ca la noi, la nimeni – Democraţie versus Totalitarism!

375

Ştiam, dintr-un aforism, că democraţia este, într-un fel, o dictatură a democraţiei. Marele scriitor american Mark Twain mai zice că dacă votul nostru contează nu ne-ar mai chema nimeni la vot! Şi totuşi, pe la noi cam lipseşte democraţia din moment ce actualul lider al PSD, Liviu Dragnea, are o condamnare cu suspendare tocmai pentru că şi-ar fi îndemnat semenii să voteze la referendumul din 2012.
La nivel local, în mai toate judeţele ţării, este o linişte aparentă. Sper să nu fie liniştea dinaintea furtunii. Una care-a început cu demisii la nivelul conducerii Noului PNL, începând de la vârf şi continuând cu cele din filialele judeţene. Păcatul cel mare este că există interese străine ţării, la care s-au cuplat şi trecători lideri din interiorul ei. Este adevărat că România a înregistrat o creştere economică, ba chiar cea mai mare din Uniunea Europeană. Numai că ea s-a bazat doar pe consum şi nu pe investiţii şi crearea unor locuri de muncă.
În mod normal, în săptămâna pe care o începem, de marţi vor fi validaţi deputaţii şi senatorii, vor fi alese comisiile parlamentare, iar miercuri şi joi au loc consultările cu partidele politice pentru a fi desemnat viitorul prim-ministru. Dacă acela care pretinde că respectă democraţia „cu vârf şi îndesat” nu va continua derapajele autoritariste cu care ne-a obişnuit atunci vom avea un guvern alcătuit pe majoritatea PSD şi ALDE, iar imediat ţara va fi administrată de aceia pe care i-a ales poporul.
Aşa că, un bob zăbavă. Să continuăm să credem că, aşa cum spune o vorbă populară, celui care se crede buricul pământului îi va veni mintea la cap. Şi că România nu-i a lui, ci a tuturor acelora care-o locuiesc! Iar dintre aceştia, ce-i cu drept de vot şi-au exprimat opţiunea pe 11 decembrie. Încercările hazardate de a schimba majoritatea rezultată la urne nu numai că sunt sortite eşecului, dar ar ţine şi ţara pe loc.
Nici iarna nu se anunţă uşoară şi nici anul 2017 nu ne va scuti de mari dificultăţi economico-sociale. Cel puţin aşa susţin analiştii economici şi politici, din ţară şi din străinătate. Aceluia care susţine, contrar Constituţiei, ceva de genul „că eu fac şi eu dreg”, Parlamentul îi va răspunde prin vot de respingere a apucăturilor totalitariste.
E greu de presupus că după eşecul „Guvernului meu” va mai exista şi „Parlamentul meu”. Cel puţin rezultatele voturilor exprimate şi consfinţite de Biroul Electoral Central îl contrazic.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here