Ca la noi, la nimeni – Din 9 Mai, de Ziua Victoriei, Guvernul dă liber la bacşişuri

376

Ceea ce părea o glumă proastă, aceea cu impozitarea bacşişurilor iată că devine realitate. Nişte inspectori ANAF neprofesionişti, dar zeloşi până peste poate au închis pe Litoral unităţi de alimentaţie publică găsite în casierie cu sume modice provenite din bacşişuri. Gândind ei că de-acolo începe evaziunea au închis firmele, lăsând oamenii fără locuri de muncă şi bugetul statului fără taxe şi impozite pe profiturile acelor firme.
Din acel moment, apreciind greşit că problemele marilor evazionişti sunt rezolvate, guvernanţii au clocit un mod de taxare a bacşişurilor pe o bază, zic ei, legală. Numai că situaţia se va complica mult, firmele fiind obligate să emită bonuri fiscale şi pentru bacşişurile respective ce vor fi impozitate, la rândul lor, cu un TVA de 16%! Respectiva Ordonanţă de urgenţă, apărută, ieri, în Monitorul Oficial, va fi aplicată începând cu data de 9 Mai 2015. O dată importantă în istoria României, ca fiind Ziua dobândirii independenţei faţă de Imperiul Otoman, de la turci, mai precis din limba turcă procopsindu-ne şi cu acest cuvânt. Ziua de 9 Mai este şi Ziua Victoriei trupelor aliate împotriva Germaniei hitleriste.
Prin noul act normativ, destul de lung şi stufos, Executivul amestecă şpăgile ospătarilor cu reforma sistemului judiciar, cu rovinietele, cu autostrăzile şi cu banii de la BIRD.
Cineva titra că bacşişurile au fost băgate la comun cu autostrăzile. Cum? Prin Legea bacşişului. Care Lege a bacşişului a fost promulgată de Guvern printr-o Ordonanţă de urgenţă nr. 8-2015, ce defineşte printre altele bacşişul. Precizând modul în care va fi impozitat, cu 16% TVA, şi înregistrat de casele de marcat.
Patronii de restaurante, barmanii, saloanele de coafură susţin că măsura sau reglementarea, cum vreţi să-i spuneţi, introdusă de Guvern este extrem de greu de aplicat. Şi, firesc, de controlat, de către cei de la ANAF!
ION PREDOŞANU

P.S.  Interesându-ne despre declararea bacşişului pe ale meridiane am aflat care sunt practicile în SUA. Ei bine, în Statele Unite ale Americii, dacă un angajat are o poziţie în care obţine un bacşiş şi suma obţinută este mai mare de 20$ în cursul unei luni acesta trebuie să o declare angajatorului până în data de 10 a lunii următoare. Ca urmare, angajatorul este obligat să reţină anumite taxe din salariul obişnuit. Dacă angajatul obţine sub 20$ nu trebuie să declare suma angajatorului, însă este obligat să o declare în declaraţia individuală de taxe şi să plătească taxele aferente. Bacşişurile includ sume obişnuite de la clienţi, de la alţi angajaţi în cadrul unor convenţii de distribuire sau distribuite de angajator pentru sumele achitate de clienţi cu cardul. (Ion Predoşanu)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here