Ca la noi, la nimeni – Fără Spaţiu Schengen, dar cu importuri de armament!

Prin luna septembrie a anului 2016, într-o vizită pe care românii naivi o numeau istorică, preşedintele de atunci al Franţei – Francois Hollande – tăia panglica şi inaugura fabrica de elicoptere de la Ghimbav.
Nici preşedintele francez de astăzi, Emannuel Macron, n-a venit degeaba la Bucureşti. Ci în interesul Franţei! Cu o zi înainte, subiectul dezbătut cu primii miniştri ai Slovaciei şi Republicii Cehia se referea la Directiva europeană a migraţiei forţei de muncă, primind aprobări de principiu.
Anterior, la Salzburg, în cadrul reuniunii format Austerlitz (Austria, Slovacia, Cehia şi Franţa), din 23 august, problema dumpingului social ar fi fost tranşată în direcţia cerută de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. El susţine că nu este corect ca muncitorii detaşaţi în alte ţări ale Uniunii Europene să plătească cotizaţiilor sociale în ţara de origine şi să beneficieze de asistenţă în ţara în care este detaşat şi munceşte.
Se pare că acest subiect a fost tratat şi la Bucureşti, potrivit observatorilor diplomatici, cel puţin aşa susţin aceştia, fiind pe agenda discuţiilor cu preşedintele Klaus Werner Iohannis şi cu primul ministru Mihai Tudose, başca faptul că în România apare ca punct distinct acoperirea cu acorduri concrete a parteneriatului strategic din zona achiziţiilor militare. Până acum, producătorul de elicoptere Airbus Helicopters, care a deschis o fabrică la Ghimbav, cere transparenţă la achiziţia de aparate pentru modernizarea flotei de elicoptere, după ce guvernul român a început negocierea cu producătorul american Bell. La fel, un acord mai vechi cu Franţa pentru apărarea antiaeriană în cooperarea sol-aer a rămas fără substanţă prin îngheţarea de către partea română.
Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, n-a stat la Bucureşti decât şapte ore şi a plecat în Bulgaria. A ocolit Polonia şi Ungaria, prima fiind ţara cu cei mai mulţi muncitori străini în Uniunea Europeană. Şi tot Polonia este aceea care-a refuzat achiziţionarea de elicoptere franceze în favoarea unora americane.
La conferinţa de presă comună a preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron am auzit a nu ştiu câta oară povestea cu „Aveţi tot dreptul să cereţi primirea în Spaţiul Schengen”(Deşi Spaţiul Schengen nu funcţionează bine, zicea tot preşedintele Franţei!) În plus, ne-a mai invitat România la discuţii privind Spaţiul Schengen. Atenţie, la discuţii! NU să intrăm în acel spaţiu select. În Franţa, adică la el acasă, partidul prezidenţial La Republique en Marche a limitat drepturile la liberă exprimare în interiorul partidului. Acesta e şi motivul pentru care autorul citatului din motto nu are nume. Totuşi, vorbele sale sintetizează noul proiect european susţinut de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Un preşedinte ambiţios, cel mai tânăr dintre preşedinţii Uniunii Europene şi deci cu un viitor politic cert. Pentru că ascensiunea sa fulgurantă ne poate arăta şi altceva dacă această organizare persistă, atunci am putea avea de-a face cu noul proiect european, în care… „nu mai există democraţie”.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here