Ca la noi, la nimeni – Final de an, început de speranțe!

530

Fără a fi un mare admirator al celui mai ilustru diplomat pe care l-a dat România umanității, am ales un citat minunat – în care autorul vede O luminiță în întuneric – din Nicolae Titulescu. Fost ministru de Externe și președinte al Ligii Națiunilor(actualul ONU). Multe dintre părțile cu care nu sunt de acord la Nicolae Titulescu le-am găsit pare-mi-se în Amintiri și exegeze, de Petre Pandrea. Nu-i cazul să le reamintesc.
Al cui a fost anul ce se încheie? Al Puterii sau al Opoziției? De bine, de rău alianța de guvernare PSD-ALDE, susținută uneori și de UDMR, a mai făcut câte ceva. A crescut salariul minim pe economie în două rânduri, a sporit pensiile și încă promite ca de la 1 iulie 2018 să ridice punctul de pensie la 1.100 de lei. Plus o creștere economică, cea mai mare din Uniunea Europeană, inclusiv după datele EUROSTAT. Nu numai ale Institutului Național de Statistică.
Îl ascultam pe președintele PSD, Liviu Dragnea, care recunoaștea unele nemulțumiri personale. N-au reușit să dezbată și să voteze în Parlament unele legi pe care le consideră necesare, precum legea administrației publice. Și nici Legea pensiilor, aș mai adăuga eu. O lege necesară, dar extrem de delicată și care necesită timp pentru studiu de impact și recalcularea pensiilor actuale. Cât despre pachetul celor trei legi ale justiției, acestea sunt contestate la Curtea Constituțională a României de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Rămâne de văzut dacă sunt apreciate drept constituționale, alt-fel vor fi retrimise în Parlament. Soartă pe care-or avea-o și atunci când vor ajunge la Președintele Klaus Werner Iohannis pentru promulgare.
Oricum, va mai curge multă apă pe Dâmbovița până ce vom vedea aceste legi. Scepticii de sorginte și susținere externă rămân la convingerea că nu le vom vedea promulgate vreodată. Eu încă mai sper.
Invocarea Comisiei de la Veneția și protestele din stradă – bine orchestrate de forțe oculte interne și externe – vor ține legile justiției pe loc. Poate multă vreme de acum încolo. Totuși, până la urmă, într-o țară democratică Parlamentul legiferează și nu alte puteri ale statului sau puteri de aiurea.
De bine, de rău, PSD și ALDE au mai făcut câte ceva în domeniul adoptării unor legi chiar promulgate de președintele Klaus Werner Iohannis. Deși, alianța PSD-ALDE a fost bruiată de protéstele parlamentarilor USR(Uniunea Sabotați România!) chiar la ședințele de plen.
Uitându-ne atent la participarea parla-mentarilor Noului PNL și USR la protestele din Piața Victoriei ori din Piața Izvor ne aducem aminte că dacă în cazul celor de la USR ne-am fi așteptat, nu ne-am fi închipuit că Noul PNL a decăzut în așa hal încât să semneze documente comune cu asociațiile gen #rezist ori ONG-urile soroșiste. Alături de care au protestat și țopăit lideri precum Ludovic Orban, Raluca Turcan și Dan Barna. Baladistul și cantautorul Ludovic Orban, deși a fost ales președinte al Noului PNL, sare ca un apucat printre boscheții parcurilor bucureștene dimpreună cu protestatarii și scandează: @Cine nu sare/ Primește condamnare!@Altfel, anul care se încheie a fost unul sumbru pentru Opoziție. În fruntea Opoziției, cel mai vocal a apărut președintele Klaus Werner Iohannis, aflat în veșnică alergare după băi de mulțimi. Începută iarna trecută când a ieșit în geacă roșie să-i întărâte pe protestatarii de la mitingul neautorizat din Piața Universității.
PMP-ul nu are nici lideri și nici ideolo-gie, cum ideologie n-a dovedit că și-ar fi găsit nici USR. Care USR l-a cam obligat pe Nicușor Dan, președintele ei fondator, să demisioneze din USR și, desigur, din fruntea USR! Noul președinte al USR, Dan Barna, a încercat să relanseze USR prin țigăneala din Parlament.
Scandalul de prost gust și fără argument degenera în atitudini agresive și cam atâta. Cu asemenea comportamente, USR nu va mai pupa 5% din voturile electoratului!
La fel cum lâncezeala din Noul PNL pune în pericol și cele 20% de procente obținute la alegerile parlamentare trecute, atunci când Dacian Julien Cioloș le-a întors spatele.
Dacă la alte alegeri parlamentare se punea întrebarea cu cine va face UDMR majoritate, iată că din 11 decembrie 2016 a apărut ALDE și n-a mai fost nevoie de UDMR. Deși UDMR pare condamnat la o colaborare cu PSD. Evident, și viceversa este valabilă.
Nu avem încă Buget pe anul 2018, dar îl vom avea mult mai devreme ca anul trecut. Există toate premisele ca multe din speranțele pe care cetățenii ce i-au votat în proporție mare pe cei de la PSD și ALDE să-și vadă speranțele, sau măcar o parte dintre ele, îndeplinite în anul 2018!
ION PREDOȘAN

P.S. Zodiacul chinezesc ne prevestește un an 2018 cu multe împliniri. Iar din partea subsemnatului, ca urare vă propun un munte de Sănătate, un Jii de Bogății și un ocean de Fericire. La anul și la mulți ani! (Ion Predoșanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here