Ca la noi, la nimeni – Furtună într-un pahar cu… pădure

429

Colaborarea instituţională dintre preşedintele Klaus Iohannis şi primul ministru Victor Ponta părea, la un moment dat, perfectă. În sensul că oamenii politici amintiţi îşi vedeau de treburile lor, sfătuindu-se din când în când. Mai precis ori de câte ori găseau de cuviinţă să o facă. Nu am idee de ce, mai zilele trecute, preşedintele s-a strofocat nevoie mare la primul ministru pe care-l acuza că s-a dus într-o vizită „în Arabia” fără să-l fi informat pe preşedinte. Care se crede singurul răspunzător de politica externă a României. În realitate, conform actualei Constituţii, încă nerevizuite, politica externă o face Guvernul. Unde există şi un minister de Externe. Iar preşedintele ţării parafează tratatele cu alte state. Chit că vizita primului ministru în câteva ţări arabe, oricum din Golf, avea cu preponderenţă în vedere relaţiile economice, România având nevoie de infuzia unui capital străin. Când toată lumea se-ntreba unde-s conflictele de altădată dintre Palatul Cotroceni şi Palatul Victoria, iată că a apărut disputa pentru noul Cod Silvic. În baza unui proiect al Guvernului, votat de Parlament, noul Cod Silvic fu retrimis spre reexaminare. Cu precizarea expresă a unor articole. Care, întâmplător sau nu, sunt şi cele neconvenabile unei firme austriece, nemulţumită în principal de prevederea unei cote de 30% în exploatarea masei lemnoase.
Povestea defrişărilor masive din pădurile României, atâtea câte mai sunt, a inflamat şi reaprins – cel puţin aparent – războiul dintre Palate. Cu replici dure şi ameninţări cu verificări la SRI din partea preşedintelui Iohannis. Politicienii şi mafioţii încearcă să cadă la pace printr-un compromis privind interesele lor în continuarea exploatării fără limite şi ilegal prin defrişare şi export masiv de masă lemnoasă neprelucrată din ţara noastră. Cu profituri imense, majoritatea obţinute la negru. De sute de milioane de euro!
O groază de particulari şi chiar angajaţi ai ocoalelor silvice, ai unor Direcţii silvice şi ROMSILVA batjocoresc suprafaţa verde a României. Nu numai politicienii veroşi şi marii mafioţi ce exploatează suprafeţe imense se regăsesc în această nebuloasă încrengătură. Aici, corupţia mică îşi dă mâna cu marea corupţie şi lasă ţara noastră fără rezervele sale strategice de Aur verde şi fără aer curat. Başca, riscurile ca mari inundaţii să afecteze aşezări umane ca victime ale inundaţiilor generate de masivele defrişări. Guvernul doreşte să reglementeze mai restrictiv piaţa masei lemnoase, pe timp limitat, până la intrarea în vigoare a noului Cod Silvic. Şi a anunţat că în şedinţa de miercurea viitoare a Cabinetului Ponta va lua în discuţie două proiecte de ordonanţe de urgenţă. Prima priveşte interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemne de foc până la 31 august, iar a doua se referă la monitorizarea exportului de material lemnos în ţări membre ale Uniunii Europene, prin acordarea de licenţe şi monitorizarea acestuia. Cum aminteam, Codul Silvic a fost respins de preşedintele Iohannis şi retrimis la Parlament. Unde comisiile de specialitate din ambele camere şi-au dat avizul negativ la cerinţele preşedintelui. În vreme ce Senatul a votat varianta iniţială fără vreo modificare, Camera Deputaţilor deşi l-a avut pe ordinea de zi l-a amânat pentru săptămâna aceasta. Indiferent ce se va întâmpla cu Codul Silvic la votul deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că problema pădurilor este de o importanţă naţională, strategică şi va fi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a CSAT.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here