Ca la noi, la nimeni – Gafe prezidenţiale, gafe guvernamentale!

492

Ne-am fi aşteptat ca măcar de Ziua Micii Uniri, aceea a Principatelor Române fără de care n-ar fi existat Unirea cea mare, aceea de la 1 Decembrie 1918. Dar, ţi-ai găsit! La Iaşi, au ajuns doar principalii invitaţi ai autorităţilor locale – preşedintele României, Klaus Iohannis, primul ministru – Dacian Cioloş, fiecare cu SPP-iştii de rigoare şi primarul Chişinăului – liberalul Dorin Chirtoacă.
La final, cu toţii au intrat în Hora Unirii, spre cinstea domniilor lor, iar la trecerea prin mulţimea în care-au făcut câte-o baie, cetăţeni nemulţumiţi de pensiile în scădere, de poziţia preşedintelui Iohannis în acest caz, au apărut şi nişte huiduieli. Cu calm, dar luat pe nepregătite de unele întrebări nu prea comode, preşedintele Iohannis a zis „că nu-i este teamă de nimeni!” Un răspuns normal, că doar este păzit ca sfintele moaşte. Numai că el este convins că va „domni” la Palatul Cotroceni zece ani, ca predecesorul său. Ceea ce nu e tocmai sigur, din moment ce manifestă o aroganţă demnă de o cauză mai bună, iar în următorii patru ani i s-ar putea eroda încrederea de care încă se mai bucură. E adevărat, vorbeşte rar şi puţin. Ceea ce e bine pentru el, mai ales că atunci când o face fără a avea un cuvânt scris n-o prea nimereşte.
Despre alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, aşa cum prevede Legea electorală pe care el însuşi a promulgat-o, cu vreo patru luni în urmă, s-a referit exact pe dos faţă de lege, făcând jocul PNL, care i-a cerut primului ministru să dea o ordonanţă de urgenţă şi să schimbe modificarea cu alegeri în două tururi: „Ideea este, sigur, foarte bună: Întrebarea dacă se pune e dacă se mai poate, cu aşa puţin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor politice parlamentare şi, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai înţeleaptă soluţie”. Aşa sună semnalul aşteptat de PNL, după ce Curtea Constituţională a dat cam acelaşi răspuns.
Îndatoritor şi foarte grăbit, primul care a dat dovadă de înţelepciunea dorită de preşedintele Iohannis a fost primul ministru Dacian Cioloş. Care tocmai declarase cu o săptămână în urmă, la solicitarea copreşedintelui PNL Alina Gorghiu că „nu este democratic ca o lege organică adoptată de parlament să fie schimbată prin Ordonanţă de urgenţă de guvern, care (chipurile, n.m. I.P.) e independent!” Mai mult, Cioloş a supralicitat spunând că „ia în calcul inclusiv modificarea legii prin asumarea răspunderii”.
Nici nu mai este cazul să antologăm numeroasele gafe ale miniştrilor Cabinetului Cioloş în doar o lună şi ceva de mandat că este suficient să punem faţă-n faţă declaraţiile preşedintelui Iohannis, care se face că a uitat de promulgarea Legii electorale, grăbit fiind atunci de prevederile privind votul prin corespondenţă, cu replicile riscante ale primului ministru. De ce zic riscante? Tocmai că dacă nu convinge PSD să-şi schimbe poziţia faţă de actuala Lege electorală, e greu de crezut că o asumare a răspunderii nu poate duce la căderea Guvernului Cioloş. Tocmai într-un an electoral, când aveam şi avem nevoie de stabilitate politică!
Ca să nu mai vorbim că Parlamentul ar fi cazul să se ocupe acum, la cererea Guvernului Dacian Cioloş, de dezbaterea unor proiecte de legi economice sau financiare de perspectivă mai necesare ţării. Nu să-şi repare propriile-i greşeli comise prin compromisul dintre PSD şi PNL! Care PNL şi-a schimbat opţiunea, fiindcă nu-i convine să piardă Primăria generală a Bucureştiului şi primăriile a două-trei oraşe mari din ţară!
ION PREDOŞANU   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here