Ca la noi, la nimeni! – Încredere în Guvern există! Va fi şi muncă suficientă?

507

Un site foarte echilibrat – DCNews, sau mai precis www.dcnews.ro, pentru că la el mă refer – a avut inspiraţia de a realiza un sondaj de opinie despre Guvernul Dăncilă. Sondajul a fost lansat chiar în ziua în care Guvernul Dăncilă a fost investit prin votul Parlamentului şi avea o singură întrebare: “Cât timp va rezista Guvernul Dăncilă?” Iată că ieri s-a dat publicităţii. Cei mai mulţi cititori îşi pun mari speranţe în noul Guvern susţinut de coaliţia majoritară PSD-ALDE, dar şi de UDMR. Evident, nu este vorba de un sondaj plătit de cineva, ci de o iniţiativă a redacţiei agenţiei sau site-ului amintit, la care au răspuns 20.000 de cititori. Rezultatele sondajului sunt următoarele: 50,07% dintre cei care au răspuns, adică 10.139 de persoane, sunt de părere că acest guvern, condus de Viorica Dăncilă, va rezista până la viitoarele alegeri parlamentare; următoarea opţiune cea mai votată este cea potrivit căreia Guvernul Dăncilă va rezista 6 luni. Pentru cea de-a doua opţiune au votat 7.845 de oameni, adică 38,74%. Numai 11,8% consideră că Guvernul Dăncilă va rezista doar un an de zile şi 2.263 de cititori au votat această a treia variantă.
CE VREA ALDE? Informaţia nu este nouă şi datează de duminică, ALDE stabilind între timp şi priorităţile legislative pentru prima sesiune parlamentară ordinară a anului 2018. Duminica trecută, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, care este şi preşedintele Senatului, declara că îşi doreşte o minimă intervenţie a statului în economie pentru anul 2018 şi că din programul de guvernare au fost eliminate unele taxe. “Am discutat şi cu doamna Dăncilă şi cu ministrul de Finanţe. Ne dorim pentru anul 2018 o politică fiscală care să fier una neintervenţionistă, deci o minimă intervenţie a statului în economie. Economia merge bine. E o abordare foarte liberală cea pe care v-o enunţ. Economia trebuie lăsată să funcţioneze fără o prea mare intervenţie a statului. Nu sunt prevăzute taxe sau impozite (noi, n.m. I.P.) pentru anul 2018”, a explicat, duminică, Tăriceanu.
TURISMUL ROMÂNESC, PESTE MEDIA UE! Anul trecut, turismul din România a înregistrat o creştere superioară celui din Uniunea Europeană, unde acesta a sporit cu 51% faţă de 2016, se arată în datele preliminare publicate miercuri de EUROSTAT. Nu mai reproducem cifrele, dar România a înregistrat creşteri spectaculoase, aşa cum şi judeţul Gorj, aşa cum scria Gorjeanul de ieri citând date ale Direcţiei Judeţene de Statistică. Cele mai recente date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că înnoptările în România înregistrate în structurile de primire turistică, în primele 11 luni ale lui 2017, au crescut cu 6,2% comparativ cu perioada similară din 2016, până la 25,325 milioane, în timp ce sosirile au crescut cu 10,4% până la 272 milioane, după cum notează Agerpres. Ţara noastră este pentru prima dată ca parteneră şi invitat de onoare la Târgul Internaţional de Turism FESPO Zurich – cea mai mare manifestare pentru public din Elveţia, cu un număr de 60.000 de vizitatori şi 600 de expozanţi. Ministerul Turismului a promovat, la finele lunii ianuarie 2018, destinaţiile turistice atractive ale României la acest târg printr-un stand amenajat pe o suprafaţă de 130 mp, ce a avut ca element fundamental o replică a porţii de intrare în Alba Carolina, marcând în acest fel importanţa istorică a Anului Centenar.
PRIMA ŞEDINŢĂ DE GUVERN. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, miercuri, că: “În prezent sunt în curs 55 de acţiuni de infrigement împotriva României din partea Comisiei Europene. Ea a precizat că, în fiecare lună, va fi făcută o evaluare pentru a fi dispuse măsurile care ţin de Guvern, să poată să fie rezolvate într-un termen cât mai scurt. O parte dintre acestea vor trebui soluţionate de Parlamentul României”, a arătat premierul Dăncilă. Şi a adăugat: “Insist să creştem dimensiunea europeană a guvernării noastre şi să încercăm să folosim la maximum oportunităţile pe care le avem”. Marţi, avusese o întâlnire, la Palatul Victoria, cu Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, Corina Creţu, care avertizase întârzierile României în ceea ce priveşte proiectele cu fonduri europene ce riscă a fi pierdute. Din păcate, nu s-a renunţat la controversatul Formular 600, termenul de depunere fiind prorogat de la 31 ianuarie la 15 aprilie 2018.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here