Ca la noi, la nimeni – Întâlnirea Trump-Iohannis. Ce aşteptări avem de la ea?

432

Astăzi, vineri, 9 iunie 2017, Preşedintele României, Klaus Iohannis, va fi primit la Casa Albă de către cel mai puternic om al Planetei, Preşedintele Statelor Unite ale Americii – Donald Trump.
Turneul american al Preşedintelui Iohannis, cu momentul de vârf al discuţiilor cu Donald Trump. La Casa Albă, poate readuce România pe calea recâştigării unor poziţii politico-diplomatice abandonate în zona Orientului Mijlociu.
Medalia primită de Preşedintele României din partea Consiliului American Evreiesc îşi are rădăcinile în evenimentele din 1967, ce stau şi acum la baza oricărei analize a relaţiilor dintre Israel şi România, cu rol important şi pentru definirea relaţiilor cu Statele Unite ale Americii.
În 1967, după Războiul de Șase Zile, la reuniunea de la Moscova a șefilor de stat din Tratatul de la Varşovia, din 9 iunie, Ceauşescu a retras delegaţia României de la votul rezoluţiei prin care se condamna Israelul, refuzând să se mai alinieze la decizia de rupere a relaţiilor diplomatice cu Tel Aviv. Ori, se ştie că momentele de cumpănă decisive, forjează pe termen lung, dincolo de conjuncturi, de poziţiile dintre ţări, la fel ca prieteniile dintre oameni.
În tensiunile extraordinare din Orientul Mijlociu, România a acţionat ca un germen de dezescaladare a conflictelor, fiind cum nota Larry Wats: „Agentul extern care a contribuit cel mai mult la depăşirea obstacolului sovietic şi a facilitat contactele arabo-israeliene.”
Aşa se explică şi primirea premierului Ion Gheorghe Maurer la Casa Albă de preşedintele Lindon Johnson, din 26 iunie 1967, tema dialogului fiind consacrată acestui principal subiect.
Din păcate, după 1989, România a abandonat treptat şi fără vreo explicaţie logică măcar implicarea diplomatică în conflictele din zonă. S-a trecut la alte priorităţi mult mai puţin importante. Încercările şi eforturile solitare ale lui Adrian Năstase de a recupera ceva din poziţia de canal de comunicare între Israel şi Autoritatea Palestiniană au rămas singulare.
Chiar astăzi, vineri 9 iunie 2017, se va discuta, cu siguranţă, despre dimensiunea de securitate şi apărarea Parteneriatului Strategic, „care a atins un nivel de excelenţă şi care are perspective puternice de dezvoltare, şi despre angajamentele comune pentru securitatea transatlantică şi în cadrul NATP”, declara preşedintele Klaus Iohannis la dezbaterea organizată de Heritage Foundation.
Se aşteaptă un impact pozitiv major pentru români, reluarea discuţiilor privind ridicarea vizelor şi chiar a unor creşteri a relaţiilor economice şi comerciale dintre cele două ţări. Sunt aşteptări importante pentru România, iar eu sunt optimist!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here