Ca la noi, la nimeni – Iohannis – secretul eşecului anunţat!

421

Chiar dacă se făcea cu regretă posibila viitoare criză politică, de parcă n-ar fi anticipat-o şi chiar declanşat-o personal, preşedintele Klaus Iohannis va trebui să priceapă mai bine prevederile Constituţiei şi faptul că în stat există mai multe puteri independente.
Votul din plenul Camerei Deputaţilor privind cererea DNA pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale asupra primului ministru Victor Ponta ar fi cazul să-i dea de gândit. A luat act de refuzul deputaţilor, care-au respins cererea DNA prin 231 voturi „pentru” şi 120 „împotrivă” sau contra, cum vreţi să le ziceţi. Practic, deputaţii au aprobat Raportul Comisiei juridice. Care raport respingea solicitarea DNA de aprobare a începerii urmăririi penale a lui Victor Ponta. Ca urmare a votului în plenul Camerei Deputaţilor, primul ministru nu poate fi urmărit pentru acuzaţiile de conflict de interese, acuzaţii aduse pentru perioada mandatului de premier. Dintre celelalte acuzaţii, 17 erau prescrise din 2013, aşa cum susţinea şi procurorul Jean Uncheşelu, iar altele nu erau de competenţa DNA. Fiind trase de păr şi ele, precum acea anomalie a spălării de bani. Un guvern poate pica prin demisia primului ministru, ceea ce n-a fost cazul, ori prin Moţiune de cenzură. Care moţiune va fi supusă la vot vineri, în Plenul Parlamentului. Prost sfătuit, preşedintele Iohannis a orchestrat toată mascarada. La ora 11, într-o vineri, primul ministru a fost chemat la DNA ca suspect în Cazul Dan Şova şi nimic mai mult. La 11.30 a ieşit de acolo şi s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Imediat, preşedintele a anunţat o conferinţă o declaraţie de interes naţional la ora 13,00, când a şi anunţat că i-a cerut lui Victor Ponta demisia. A mimat foarte bine neamestecul altor instituţii ale statului – servicii, CSM ori PNL, chit că la ora 12,00 „partidul lui” care doreşte să-i ofere „guvernul lui” depusese o Moţiune de cenzură. Dacă este preşedintele României nu pricep o iotă cum de îşi permite să spună „guvernul meu”, fiind de fapt, vorba de Guvernul României?! Cu toate că nu am nicio treabă cu Victor Ponta, regulile democraţiei se impun a fă respectate. Nici amicul Cornel Nistorescu nu poate fi acuzat că ar fi de partea lui Ponta. Cu toate acestea, iată ce scrie în finalul unui comentariu aflat pe site-ul Cotidianul.ro: „Şi ca să nu se schimbe chiar nimic, servicii secrete, DNA-ul şi CSM-ul funcţionează ca instrumente prezidenţiale de putere. S-a schimbat doar comandantul.(…) Eu unul aşteptam o schimbare majoră, un om care să apere libertăţile, un moderator, un purtător de steag şi un generator de idealuri. Nu un umeraş pentru costumul prezidenţial, cum zicea cineva, şi un comandat multilingv pentru ceata băsistă.”
ION PREDOŞANU

P.S. Imediat după aflarea votului din Camera Deputaţilor, pe site-ul Administraţiei prezidenţiale a apărut un comentariu scurt din care citez: „Parlamentul (în realitate, Camera Deputaţilor, n.m. I.P.), scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta”. Când trebuia să se pronunţe-n vreun fel pentru cele şase-şapte luni de detenţie ilegală ale gălăţencei Mariana Rarinca, preşedintele României n-a avut vreun cuvânt de compasiune măcar spunând sec: „Ghinion”. Îmi doresc din toată inima pentru România, ca preşedintele Klaus Iohannis să nu fie tot un fel de Băsescu al II-lea, adică ghinion curat pentru ţară! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here