Ca la noi, la nimeni – La noi plouă şi bate vântul sălbatic, dar nici în Statele Unite nu-i mai bine!

451

Şi a fost noaptea cea mai lungă, aceea a alegerilor prezidenţiale din Statele Unite ale Americii. Noapte catalogată de cei mai mulţi analişti drept un seism. Un eveniment tectonic pentru America, dar şi pentru întreaga lume.
Chiar dacă cei doi candidaţi – republicanul Donald Trump, fost traseist şi pe la Partidul Democrat al SUA, şi fosta Primă Doamnă a Americii, ca soţie a ex-preşedintelui Bill Clinton, Hillary Clinton – răsfăţata femeilor şi a sondajelor din SUA – au dus o luptă strânsă, cu răsturnări de situaţii, până la urmă a câştigat controversatul miliardar şi, pe alocuri, demagog cu limbaj uneori vulgar – Donald Trump. El este acela care, din data de 20 ianuarie 2017, va prelua frâiele celui mai puternic stat din lume.
În mod curios, nimeni dintre politicienii români nu s-a auzit să fi avut vreun contact cu omul de afaceri Donald Trump, specializat în imobiliare. Doar o jurnalistă, Ana Smădeanu, pentru revista „Top 300 Capital”, i-a luat un interviu, cu şase ani în urmă, pe când Donald Trump nu era politicianul controversat de astăzi, devenit cel mai puternic om al planetei, iar România se afla în plină criză economică şi la întrebarea dacă ar investi în România a răspuns că da. În imobiliare, domeniul în care se pricepe cel mai bine. La fel, fără a şti prea bine ce-a înţeles dintr-o altă întrebare: „Ce ar prefera să conducă, un IMM ori o multinaţională?”, răspunsul a venit clar – referindu-se la multinaţionala creată de el. Semn că n-ar fi exclus să investească în ţara noastră.
Totuşi, Donald Trump a fost la un pas distanţă de a intra în afaceri cu patronul Stelei, Gigi Becali. Afirmaţiile lui Gigi Becali sunt şi mai credibile dacă recitim interviul acordat jurnalistei Ana Smădeanu în care face referire tocmai la posibilitatea ca multinaţionala sa să investească în România tocmai în afacerile imobiliare. Chiar dacă de atunci a trecut ceva vreme, Gigi Becali declară: „Am o propunere de la Trump. Au venit oamenii lui aici, la Palat, şi mi-au spus că vrea să facă două turnuri înalte. M-a invitat la Atlantic City. Dacă mă duc, o să-şi întoarcă vizita sa. Ei vin cu banii, eu cu terenurile. Am zis că vreau să văd dacă ne dau voie să le facem atât de înalte (40-50 de etaje). Ei vor ca turnurile să se numească Becali-Trump”, afirma Gigi Becali în urmă cu nouă ani. S-a mai precizat că suma pe care ar fi dorit să o investească Donald Trump în afacerea pe care ar fi vrut să o facă alături de Gigi Becali s-ar fi ridicat la 2 (două) miliarde de dolari.
Numărul şi numele personalităţilor care s-au arătat şocate de rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii este enorm. La ei acasă, americanii s-au confruntat şi cu proteste. Ce-i drept, de mică amploare. Din Europa, şefii de stat nu s-au prea grăbit cu mesajele de felicitare. Doar nişte slugarnici mărunţi, iar singurul care vrea să normalizeze relaţiile cu SUA este Vladimir Putin, care îi este un mai vechi prieten. Ceea ce nouă, românilor, ne dă frisoane. Mai ales dacă Donald Trump se va ţine de cuvânt şi îşi va retrage sprijinul pentru apărarea ţărilor membre ale NATO. Cum este şi cazul României. În fond, pilonul de bază al NATO este SUA. O retragere a participării Americii la apărarea ţărilor baltice, pe care-ar face-o doar dacă acestea şi-ar îndeplini obligaţiile faţă de SUA ori contra-cost, explicită în cazul ţărilor baltice, ne-ar pune şi pe noi, românii, într-o situaţie similară. Că o izolare totală din partea vecinilor este evidentă, vinovată fiind şi lipsa de diplomaţie a României. Şi tragem ponoasele guralivului ex-preşedinte Traian Băsescu, care-i ataca tot timpul pe ruşi ca să-i facă pe plac Marelui Licurici.
Din singurul interviu acordat presei din România ar mai fi de reţinut un sfat dat gratis politicienilor români: „Înainte de a inventa probleme, trebuie să găsească soluţii!”! Ce mai încoace încolo, nu numai România va avea necazuri, ci şi NATO sau Uniunea Europeană. Ambele ameninţate cu dispariţia.
În loc de concluzii, să cităm declaraţia de o mare îndrăzneală şi extrem de corectă a ministrului de Externe al Cancelarului Angela Merkel, Frank-Walter Steinmeier: „Trump nu este ceea ce germanii îşi doreau la Casa Albă!”
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here