Ca la noi, la nimeni – Lipsa de încredere în Justiţie!

Lunea, oamenii cu oarecari preocupări pentru economisirea banilor proprii sau din superstiţie nu dau bani cu împrumut ori nu ies din casă, dacă nu sunt obligaţi de locul de muncă ori dacă au alte probleme ca să nu cheltuiască puţinul din buzunare. Mi-e greu să ştiu de ce europarlamentarul Cătălin Ivan ajuns în această funcţie datorită prezenţei sale pe listele PSD, semnate de liderul social-democrat Liviu Dragnea, l-a dat în judecată taman lunea exact pe Dragnea. Banii prea mulţi şi nemunciţi trebuie pierduţi prin tribunale. La fel cum procedează un secretar general adjunct al organizaţiei Noului PNL Giurgiu, care cere nici mai mult nici mai puţin decât desfiinţarea PSD. În instanţă, că la vot au încercat pretinşii liberali şi s-au făcut de râs!
*
Dar haideţi să fiu scurt. Şi mai scurt. Mă voi referi la încrederea în Justiţie, care este acum incredibil de scăzută.
În 2005, înaintea apariţiei legilor justiţiei apărute ca făcătură a mintoasei ministru Monica Macovei, era în jurul nivelului de 48%.
După aceea a intrat în picaj şi în anul 2016 a scăzut cu 14 procente, ajungând la 35%! Pentru ca peste numai un an, în 2017, încrederea în justiţie să coboare la 24%! Ionela Şufam, sociolog CURS, a lansat un avertisment: “Încrederea a scăzut pentru că nu au fost luate sancţiuni în interiorul sistemului pentru aceste derapaje. Justiţia, dacă nu va reuşi să găsească mecanismele în interiorul sistemului, va ajunge la nivelul partidelor politice”.
Evident, aici, adică la partide, face excepţie PSD care la toate institutele de sondare a opiniei publice n-a scăzut sub 43%. Cu toate sforţările DNA şi ale Noului PNL! Din sondajele CURS, OMAS şi Avangarde lipseşte, desigur, părerea preşedintelui României, Herr Klaus Werner Iohannis.
El şi-o exprimă nu doar când este întrebat de jurnalişti, dar mai ales la şedinţele de bilanţ ale CSM, CCR, DNA, DIICOT care-i cântă-n strune.
Ba chiar de activitatea DNA este foarte mulţumit, deşi în realitate această vânare a liderilor PSD şi nu numai dă de cele mai multe ori chix! Un recent sondaj Avangarde are ca rezultat faptul următor: “românii, în proporţie covârşitoare, îşi doresc o lege a răspunderii magistraţilor şi că nu au încredere în justiţie”. Conform rezultatelor sondajului Avangarde 88% dintre români vreau o lege a răspunderii magistraţilor, cum spuneam, şi doar 3% au răspuns NU; 1% pretind că există o astfel de lege: 7% Nu pot aprecia, iar 1% “Nu răspund”. Mă opresc aici şi vă rog, stimaţi cititori, să trageţi dumneavoastră concluziile pe care le credeţi de cuviinţă. Cât despre protestatarii susţinuţi de Noul PNL, au dreptul la libertatea cuvântului. Adică, la a face ce-i taie capul!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here