Ca la noi, la nimeni – Lunga vară fierbinte

538

Ne-am obişnuit mai recent să suportăm insuportabila caniculă. Alternată cu schimbări bruşte de temperatură, inundaţii şi furtuni cu grindină.

În aceste cumplite condiţii este de mirare cum un lider de partid din coaliţia guvernamentală PSD şi ALDE anunţa mai săptămâna trecută că România va avea o agricultură cu recolte cum n-au mai fost. Poate în visele sale cu care-a amăgit electoratul la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Şi atunci cum se explică faptul că importăm produse agricole mai mult decât exportăm?

Mai mult, se ajunsese la o anomalie strigătoare la Cer cu acordarea unor pensii speciale aberante. Se ajunsese la unele pensii din 2010 şi 2011, cu mult mai mari decât salariile avute în plată pe vremea când „specialii” erau încă în activitate. Atât primul ministru, cât şi ministrul Finanţelor Publice; Ionuţ Mişa, ori ministrul Muncii; Lia Olguţa Vasilescu au venit cu precizările necesare. Pensiile nesimţite, de 130% nu vor mai apărea la personalul militar, cel din ministerul Afacerilor Interne şi serviciile de informaţii.

„Nu am tăiat pensiile speciale în sensul de a le elimina, ci am dorit să revenim într-o normalitate: Ajunsesem în 2017 într-o situaţie de un film, de groază. În nicio ţară nu poate si mai mare decât salariul avut. Abordarea mea şi a Guvernului e următoarea: identificăm o problemă,, punem reflectoarele pe ea, o tratăm ca atare, căutăm soluţii şi o rezolvăm.(…) Termenul la care intră în vigoare e 15 septembrie, dând o lună timp să aleagă fiecare ce vrea. Nu am vrut să scap pe nimeni (generalii SRI care s-au pensionat în masă, n.m I.P.). Dacă vrem normalitate, nu mai merge aşa”, a mai precizat premierul Mihai Tudose.

În acelaşi timp, primul ministru Tudose a mai precizat că „nici preşedintele Klaus Iohannis nu a avut nimic de obiectat în acest sens. Este normal ceea ce se întâmplă. L-am informat. NU a avut obiecţii. Nu îşi  poate asuma ieşiri la pensie la 40 de ani, cu 130% din salariu”, a mai adăugat Premierul Tudose.

Ministerul Finanţelor Publice a pregătit o ordonanţă de urgenţă pentru reintroducerea accizei ce a fost scoasă şi nu a scăzut preţul la combustibili. Companiile au demonstrat că nu prea au avut profit. Lasă să vedem dacă punem la loc (acciza, n.m I.P.) preţurile cresc. Eu cred că nu vor creşte. Totuşi, perioada aia de romantism când făceau ce voiau pe aici s-a cam dus. Bineînţeles, nu înseamnă şantaj”. Există „posibilitatea de a umbla la redevenţe”.

Desigur, nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialogul oficial.(…) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi: Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”, a mai continuat Premierul Mihai Tudose.

Joi, premierul s-a întâlnit şi cu membri ai Sindicatului lucrătorilor din Penitenciare, preşedinte Ştefan Teoroc care a precizat că „Primul ministru român a fost receptiv la revendicări, dar că protestul programat pentru săptămâna viitoare rămâne valabil, deocamdată. Se schimbă parametri problemei, având în vedere că primul ministru a fost destul de tranşant, dar în primul rând receptiv”, a declarat liderul  Ştefan Teoroc, după încheierea discuţiei de la Palatul Victoria. Revendicările se referă la Majorarea salariilor, la posturi şi statutul special.

„Pe partea de salarii avem un accept clar de a se îndrepta această inechitate cu majorarea acordată în structura de apărare, cu excepţia penitenciarelor. Urmează să se analizeze exact data de la care se va pune în aplicare majorarea salariilor şi pentru sistemul penitenciar”.

Va mai trebui să se coreleze impozitul pe profit al companiilor petroliere, ca și al băncilor ce nu raportează profit de ani de zile. Există vreo 20 de bănci care scot din ţară profitul, 19 sunt ceva mai corecte şi una care nu dă seamă nimănui.

Cu toate riscurile, primul ministru Mihai Tudose a anunţat că va face cunoscute numele acelor bănci ca să ştie cetăţeanul român de cine este păcălit!
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here