Ca la noi, la nimeni – Mineriada USR!

Mişcarea sau mutarea protestatarilor din Piaţa Victoriei în Piaţa Izvor, din faţa Parlamentului României, pe parcursul zilei de miercuri n-a fost o pură întâmplare. Dacă omul fără ocupaţie Sandy Matei, cum îşi scrie numele pe pagina sa de Facebook, unde apare ba cu pistol, ba cu o puşcă automată şi zice că „are o idee de 8 milimetri”, e limpede că omul nu are toate ţiglele pe casă.
Acelaşi individ a devenit agresiv pe trotuarul din faţa Guvernului, unde l-a agasat pe un pensionar de 71 de ani, apoi i-a tras şi o lovitură cu un box, învineţindu-i ochiul stâng şi spărgându-i nasul şi arcada este clar că mişcarea de protest a degenerat spre violenţă. Cel ce-l umpluse de sânge pe bătrânul ce ieşise la o plimbare a fost scăpat din mâinile amatorilor jandarmi de către mai vigilenţii săi colegi de proteste.
Mitingiştii fără ocupaţie, majoritatea asistaţi sociali, s-au mutat în faţa Parlamentului României şi doi-trei dintre ei au atacat maşina cu care ieşea un deputat PSD de Sibiu, lovind-o cu violenţă în partea dreaptă spate. Îi deranja că în Camera Deputaţilor se dezbătea, pe articole, legea 303, privind statutul magistraţilor. O lege necesară, despre care evident, ei nu aveau habar.
Noaptea târziu, ultimii parlamentari ce s-au retras, nu înainte de a urca pe acoperişul Parlamentului de unde le făceau semne cu telefoanele mobile protestatarilor, erau taman deputaţii USR. Mândri, nevoie mare, că împreună cu cei din Noul PNL şi PMP-ul blocaseră votarea Legii nr. 303, adică a articolelor sale.
Prezenţa liderilor USR printre manifestanţi, miercuri seară târziu în noapte şi modul în care aceştia s-au manifestat, îi aduce aminte unui parlamentar al UDMR de mineriada din 1990. Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat, joi, că a văzut la televizor cum unul dintre liderii USR a mulţumit în seara precedentă protestatarilor veniţi la Parlament, fapt ce-l compară cu cele petrecute în iunie 1990, atunci când Ion Iliescu, deşi nu i-a chemat, le-a mulţumit minerilor.
Un grup de deputaţi USR a ieşit, repet, miercuri seară, din curtea Parlamentului fără maşini, cu semnale luminoase de la telefoanele lor mobile, fiind aplaudaţi de cei care participau la manifestaţie şi întâmpinaţi cu mesajul „Mulţumim!”. Printre USR-işti se afla şi preşedintele partidului, Dan Barna.
Politologul Alina Mungiu-Pippidi, veşnic duşman al stângii şi participantă la evenimentele din 13-15 iunie 1990 în Piaţa Universităţii şi-a exprimat opiniile despre protestatari pe site-ul B1 TV. Ea consideră că oamenii care protestează în Piaţa Victoriei nu sunt informaţi, susţinând că în fruntea acestor manifestaţii şi luptei pentru justiţie se află „toţi ziariştii mercenari de la Roşia Montană, toţi ăia care au fost în expediţie în Noua Zeelandă, toţi ăia care s-a dovedit că luau bani, toţi ăia care într-o ţară normală ar fi ei la puşcărie, nu să ceară ei să fie alţii la puşcărie. Cum au putut să se infiltreze după atâtea luni? Pentru că lumea nu a ştiut cine sunt, dar ei sunt notorii. Lumea nu e suficient de informată.”
În opinia Alinei Mungiu-Pippidi, protestatarii din Piaţa Victoriei sunt foarte bine intenţionaţi, dar „nu trăiesc decât pe Facebook, iar pe Facebook nu sunt cărţile esenţiale despre statul de drept şi democraţie”. Başca faptul că protestatarii sunt împotriva Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) adică a instituţiei cu cea mai mare autoritate în Justiţie! În Camera Deputaţilor, tot miercuri, mai avusese loc un incident neplăcut între deputatul USR Cossette Chichirău şi senatorul PSD Şerban Nicolae, pe care-l jignea repetat făcându-l hoţ şi „penal”. Desigur, fără argumente. Nemaisuportând jignirile, nici senatorul Şerban Nicolae n-a fost uşă de biserică. Ea însăşi fără ocupaţie înainte de a deveni deputat USR voia să-i interzică senatorului participarea la dezbateri, deşi ca iniţiator al proiectelor de legi ale Justiţiei avea tot dreptul.
Seara, aceeaşi deputată guralivă şi incompetentă pe teme ale justiţiei a făcut o gafă de zile mari. În direct, la emisiunea Sinteza Zilei a Antenei 3, spunând bizar că se intenţiona votarea unor prevederi care să-i scoată basma curată pe doi-trei parlamentari „penali”, fără să-i numească.
Întrebată de Mugur Ciuvică şi de mai conciliantul realizator Mihai Gâdea care este paragraful sau care sunt paragrafele la care face referire a dat un răspuns aiuritor: <<Sigur, sigur, sigur. Nu ştiu paragraful, este un DOOM aşa de gros. Dar să ştiţi că nici domnul Iordache, nici Nicolae nu ştiu. Nici un deputat PSD nu ştie nici paragraful nici amendamentul. Ştiţi de ce? Pentru că ei votează după deget. Vă spun prevederea „Procurorii sunt subordonaţi politic”, „ministrul Justiţiei este numit politic”. Dacă vreţi intru mai târziu în direct, vă aduc dosarul, pentru că e unul cu 700 de amendamente.>>
După ce-a ieşit imediat de la Antena 3, afirmând că nu se grăbeşte foarte tare”, Mugur Ciuvică a aflat, probabil prin SMS, că a intrat în direct la TVR 1.
Vai de ţara în care legile nu se respectă, opoziţia este mimată de incompetenţi precum cei de la USR. Dar nici cu Noul PNL aflat într-un permanent restart nu-i alta situaţia. Senatorul PNL de Timiş, Alina Gorghiu, dixit: “Ar cam trebui să ne manifestăm fiecare după propriile cunoştinţe şi nu prea facem asta”. Şi atunci cum să avem legi ale Justiţiei bine făcute? Parafrazând un dicton de-al marelui prozator Marin Preda am putea zice: “Dacă opoziţie nu e, nimic nu e!” Ba aş crede că singurul în opoziţie cu propriul popor este preşedintele Klaus Werner Iohannis. Pe care nu l-am votat, dar respect funcţia prezidenţială. Chit că el îşi depăşeşte atribuţiile şi nu-i un preşedinte moderator. Nerespectarea Constituţiei cu Herr Iohannis începe!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here