Ca la noi, la nimeni / Omagiul Eroilor din Peştişani, în absenţa celor sub 40 de ani!

510

Am participat cu mare bucurie la o lansare de carte, în fapt un adevărat tratat de istorie, în mare parte trăită, a nonagenarului General în rezervă Constantin Ispas, un Mareşal al slovei scrise, ce a avut onoarea să fie găzduită de Centrul de Documentare şi informare al Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Peştişani. Ei, veţi spune, şi ce-i cu asta? Oricum, promit să revin asupra subiectului, mai pe larg. Într-unul din numerele viitoare ale cotidianului de suflet al gorjenilor – Gorjeanul -, printre ai cărui colaboratori de frunte se numără şi Marele Om cu O mare, care este distinsul Domn Constantin Ispas. Născut la Turcineşti, şi care pe 23 august 2016 va împlini frumoasa vârstă de 91 ani bătuţi pe muchie!
Nici nu m-aş fi gândit serios ca subiectul acestui editorial, ce apare sub pălăria „Ca la noi, la nimeni” dacă un consătean nu mi-ar fi deschis ochii. În drum spre casă, m-am oprit la o cafea în centrul comunei şi localităţii Peştişani. Care localitate ar fi devenit oraş, conform unui proiect dinainte de 1989! Ei bine, după superba manifestare culturală prilejuită de Omagiul adus de Generalul în rezervă Constantin Ispas celor 193 de Eroi ai comunei Peştişani în cele două războaie mondiale, Maestrul şi profesorul universitar dr. Ion Mocioi, scriitor cu multe cărţi – vreo 9 (nouă!) dedicate Titanului de la Hobiţa şi creatorul sculpturii moderne a lumii, nu m-ar fi întrebat : „Ce-ai zice de Oraşul Brâncuşi?” I-am reamintit de proiectul dinainte de Marea Învălmăşeală din Decembrie 1989. „Ştiu, e adevărat, chiar cunosc mai multe amănunte decât dumneata. Numai că proiectul acela n-a murit şi suntem datori să visăm la îndeplinirea lui!”
Dar uitasem de amicul cu care m-am întâlnit la cafea, el oprindu-se numai pentru o ţigară. Fiind un om de afaceri extrem de ocupat, şi de faţă cu mine a făcut pauze să răspundă la nişte telefoane vitale pentru cei cărora le dă lunar salarii, fie vară, fie iarnă, şi asta cu carte de muncă. Îl cheamă Nicolae Pavel, mai cunoscut ca Nicu Muscu, fiind fiul lui nea Gicu Pavel, care participase la lansare. Şi mă întreabă: „Nea Nicule, eşti gazetar şi om cu experienţă, spune-mi câţi au fost la lansarea aceea, de care ştiam, erau sub 40 de ani?” Recunosc, m-a pus într-o încurcătură. I-am zis că nişte elevi ai liceului au recitat poezii închinate strămoşilor şi gliei strămoşeşti, eroilor neamului, dar n-am idee dacă sunt din Peştişani sau nu. Plus Vasile Tivig, din Frânceşti, cel care-a candidat la funcţia de primar din partea Partidului Naţional Democrat, filiala Peştişani avându-l preşedinte pe omul de afaceri Alin Fuiorea, patronul Pensiunii „La Moară”. „NU, acela-i cu vârsta peste 40 de ani, îmi zice Nicu Muscu”. Evident, ştie mai bine ca mine, trăindu-şi toată viaţa în Peştişani.
Şi totuşi, m-am pierdut cu firea. Au mai fost prezenţi Cosmin Pigui, Primarul nou ales al comunei Peştişani, care-i aproape sigur sub 40 de ani. Un primar tânăr, ce va face echipă, după cum se aude, cu fostul viceprimar Nicolae Nicolcioiu, om cu mare aplecare spre cultură, tradiţii şi păstrarea acestora.
Ca să revin, Nicu Muscu are dreptate. Cine vine din urmă? Pe cine va mai interesa Cultul Eroilor? Au glăsuit profesorii universitari Moise Bojincă, Nicolae Brânzan şi Ion Mocioi. Plus Omul îndrăgostit de Memoria strămoşilor şi a Eroilor comunei Peştişani – Generalul în rezervă Constantin Ispas, el însuşi profesor universitar de istorie la Academia Militară din Bucureşti. Şi ultimul, dar nu cel de pe urmă, profesorul universitar cu doctorate în farmacologie şi în matematici Constantin Mircioiu, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale din România – Sponsorul unic fără de care minunăţia MISIUNE ÎNDEPLINITĂ, subintitulată ADEVĂRURI ISTORICE CE TREBUIE ŞTIUTE, cu toate că pe pagina a treia apare adevăratul titlu al tratatului de Mare Omenie – PEŞTIŞANI – VATRĂ DE EROI ŞI DE VITEJI nu ar fi văzut lumina tiparului.
Ion Predoșanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here