Ca la noi, la nimeni – Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă!

Calculul pensiilor din România este incorect şi total scăpat de sub control, existând legi şi prevederi speciale pentru anumite categorii favorizate şi reguli draconice pentru aceia care au fost simpli salariaţi sau lucrători în agricultura socialistă. Principiul contributivităţii şi al solidarităţii sociale despre care se afirmă că guvernează sistemul de pensii din România e călcat în picioare cu bună ştiinţă. Peste un milion de români trăiesc cu pensia minimă care este de 520 de lei, începând din februarie 2017. În principal, ei sunt foştii agricultori, invalizi sau oameni care nu au reuşit prin munca lor cinstită să acumuleze un punctaj care să le permită să trăiască fără a fi asistaţi de stat. Tot cu banii de la stat trăiesc şi şmecherii ce beneficiază de pensii de serviciu. Numai că statul nu le subvenţionează pensia cu 100-200 de lei, ci cu sume cuprinse între 2.000 şi 9.700 de lei. Bugetul se împrumută ca să poată achita aceste pensii nesimţite. Pensia medie a unui procuror sau judecător este de 10.789 de lei, din care statul achită, de la buget, 9.705 de lei. Dacă pensia ar fi la fel ca în sistemul public, precum cea a medicilor, de exemplu, magistraţii ar beneficia de o pensie medie de numai 2.200 de lei. În acelaşi timp, pensia medie pentru limită de vârstă în sistemul public este de 1.059 de lei. La Casa Naţională de Pensii sunt înregistraţi 3,8 milioane de pensionari care au lucrat minim 35 de ani şi au vârsta peste 60 de ani. Regula după care ies la pensie salariaţii normali este foarte dură şi făcută intenţionat aşa, ca pensia să iasă cât mai mică. În schimb, „specialii” beneficiază de reguli mult prea avantajoase şi nemeritate! Un salariat ce a lucrat 35 de ani cu salariul mediu brut (acum de 3.131de lei) acumulează un punct de pensie şi are o pensie de 1.000 de lei. Cine ia mai mulţi bani fie a avut salarii anuale peste cele medii, fie a lucrat peste 40 de ani. Pe de altă parte, valoarea punctului de pensie se majorează doar atunci când binevoiesc guvernanţii. Aceasta este explicaţia pentru care numai 2.700 de pensionari câştigă peste 5.000 de lei în sistemul public de pensii. La militari şi poliţişti regulile sunt mult mai lejere şi favorizante. Aceştia pot să se pensioneze după numai 25 de ani de activitate. Aşa se explică faptul că au unii dintre cei şmecheri pensii de 13.000 de lei şi salarii de 10.000 de lei! Cazurile de acest fel s-au înmulţit în ultima perioadă! Iar la pensionare se calculează media veniturilor brute din ultimii cinci ani, la alegere, cu un spor de până la 15%. În plus, pensiile se majorează ori de câte ori creşte salariul sau solda militarilor în activitate. Aşa se explică de ce pensia medie a unui militar este de 3.200 de lei, iar a unui poliţist de 3.500 de lei. Aceste categorii speciale au case de pensii diferite şi banii vin direct de la buget, ca şi în cazul cadrelor active.
Regulile pentru ieşirea la pensie a specialiştilor militari sunt şi ele foarte relaxate. Pensia acestora reprezintă 80-85% din media veniturilor brute, adică şi sporurile, primele, etc., realizate în ultimele 12 luni de activitate anterioare datei sau lunii în care se depune cererea de pensionare. Nu există nici un stres că punctajul în ceilalţi ani a fost sub nivelul mediu sau că numărul de ani munciţi nu a fost 35. Bugetul de stat suplineşte lipsa de contribuţie cu sume exorbitante. În ultima săptămână asistăm la un val de pensionări la vârful SRI şi al Jandarmeriei Române, în MAI, precum şi în armată. Luni, 10 generali SRI au fost trecuţi în rezervă, la fel, şeful Jandarmeriei Române a anunţat că se pensionează, iar şeful STS s-a pensionat deja!
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat că Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă prin care pensiile speciale, cele ce nu se bazează pe principiul contributivităţii, nu vor mai fi indexate în funcţie de salariile celor aflaţi în activitate, ci doar cu rata inflaţiei. Tabloul total al pensiilor din România arată alarmant de rău şi sunt un real pericol pentru creşterea deficitului ori pentru imposibilitatea de a mai spori punctul de pensie pentru ceilalţi muritori, alţii decât cei cu „pensii nesimţite”!
ION PREDOŞANU

P.S. Într-un interviu, întrebat despre plafonarea sumelor acordate mamelor la 1.800 euro, primul ministru Mihai Tudose a făcut o glumă proastă: „Să dăm ordonanţa de urgenţă mai repede, până nu rămâne Simona Halep gravidă”. Îi reamintim lui Hagi Tudose că statul român nu a cheltuit nici un chior pentru pregătirea şi formarea celebrei tenismene Simona Halep. Una dintre cele mai mari ambasadoare ale României! (Ion PREDOŞANU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here