Ca la noi, la nimeni! – Reglări de conturi?

752

În loc să-şi vadă fiecare de treabă, treaba aceea pentru care au fost aleşi, se pare că încă nu s-a terminat războiul româno-român. La vârf, dar şi în interiorul unor importante partide parlamentare. Şi miercuri fu o zi niţel cam prea agitată. Spre cinstea sa, preşedintele Klaus Werner Iohannis a reprezentat cu demnitate România la Bruxelles. Acolo unde-a avut mai multe întâlniri, cea mai importantă fiind aceea cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Cel care împreună cu prim-vicepreşedintele Frans Timerman avea îndoieli asupra pachetului legilor justiţiei din România şi îşi exprimaseră convingerea că se atentează asupra independenţei justiţiei. La conferinţa de presă, preşedintele Iohannis a răspuns la mai multe întrebări şi s-a dovedit echilibrat, exprimându-şi punctele de vedere. În unele privinţe nu s-a îndepărtat de discursurile lui Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea. Întrebat ce problemă este acum în România, domnia sa a spus: “În România nu e nicio problemă, sunt dezbateri în Parlament. A, că eu mă voi opune politic vizavi de afectarea independenţei justiţiei, fireşte, atâta cât îmi permit prerogativele de preşedinte”. Şi Jean-Claude Juncker a avut o poziţie mai nuanţată, după întâlnirea cu preşedintele Iohannis, susţinând că “legile justiţiei trebuie să respecte criteriile Curţii Constituţionale a României”. O întrebare adresată preşedintelui Iohannis viza ce a discutat cu Liviu Dragnea imediat după ce a fost investit Guvernul Dăncilă. Asupra acestui aspect s-a pronunţat analistul politic Bogdan Chirieac: “Nu ştiu ce au discutat preşedintele şi Liviu Dragnea. Pe mine, personal, mă nemulţumeşte profund răspunsul preşedintelui atunci când a fost întrebat ce a discutat cu domnul Liviu Dragnea, pe care altminteri în toată campania electorală nu l-a scos din penal şi faţă de care s-a exprimat, de multe ori, într-o manieră nepoliticoasă. După care a venit un râs sarcastic drept răspuns.” Oare râsul acela sarcastic nu se poate interpreta ca un semn de pace!

SCHIMBĂRI LA COMISII SENATORIALE. Abia a început sesiunea parlamentară că s-au şi produs două înlocuiri ale unor şefi de comisii senatoriale. Oricum, în ambele situaţii nu a contat criteriul competenţei, ci relaţia cu liderul respectivului partid. În mod surprinzător, Senatorul Ecaterina Andronescu nu mai este Şeful Comisiei de Educaţie. Experienţa sa politică şi calităţile profesionale au fost lăsate la o parte, fiind înlocuită cu fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop. Îndoielnicul ex-ministru ajunsese senator de Maramureş abia după demisia Sorinei Pintea, care la acea vreme a preferat să rămână manager al unui spital din Baia Mare. Şi atunci a apărut cel de-al doilea pe listă, profesorul din învăţământul preuniversitar Liviu Pop, fost lider al unui sindicat liber din învăţământ. O execuţie fără explicaţii, după ce Ecaterina Andronescu se poziţionase ca unul din criticii lui Liviu Dragnea. Tot fără explicaţii a fost înlocuit şi senatorul  Daniel Zamfir(Noul PNL), de la cârma Comisiei economice, industrii şi servicii din Senat. Iată că reglarea de conturi se face cu spor şi la Noul PNL, după contrele dintre Daniel Zamfir şi preşedintele Ludovic Orban. Mai nou, pretinşii liberali au trecut la deviza “Să ne distrugem prin noi înşine!” De care profită ALDE, partid cu o creştere importantă în sondaje. Am amintit doar câteva clinciuri mai vizibile sau mai ascunse. Din păcate, în loc să lucreze pentru aceia care i-au ales, politicienii noştri se zbenguie şi îşi plătesc poliţe după principiul stalinist “Cine nu e cu noi, este împotriva noastră”.
ION PREDOŞANU

P.S. La câte scandaluri sunt în ultima vreme în rândul Poliţiei Române, a venit şi o veste bună. Angajaţii din Ministerul Afacerilor Interne şi este vorba despre peste 28.000 de poliţişti – militari ori civili – vor beneficia de majorări salariale de la 1 februarie. Creşterile vor fi între 5% şi 10%. (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here