Ca la noi, la nimeni – Salarii mici, salarii mari

416

S-a discutat mult despre Ordonanţa de urgenţă privind mărirea salariilor, de la 1 august 2015, a cel puţin 48 de demnitari, adoptată de Guvern exact în ultima zi în care prim ministru interimar era Gabriel Oprea. Cu toate că sosise din Turcia, Victor Ponta a privit de pe margine, niţel cam neputincios, vorbind, la cald, că va abroga acea ordonanţă.
Între timp, Victor Ponta şi-a reluat funcţia de prim ministru al României, dar şi-a schimbat opinia iniţială. Mai mult, la prima rectificare bugetară din acest an, una pozitivă, s-a dovedit mult mai darnic la pungă. În fond, erau banii bugetului consolidat al statului şi nu banii săi. Bane cu molt mai mulţi decât se aşteptau şi cei mai sceptici. Şi asta datorită faptului că oamenii ţării au muncit mai mult şi au plătit taxele către stat, iar ANAF a strâns cu vreo 4 miliarde de lei în plus din marea evaziune.
Înainte de a pleca într-un scurt, dar binemeritat concediu de odihnă, împreună cu familia, în Statele Unite ale Americii, primul ministru a vorbit mai pe larg şi despre bugetarea ordonanţei cu privire la salariile demnitarilor, pe care nu a mai amânat-o, cum declarase iniţial. O ordonanţă care îi măreşte indemnizaţia şi lui şi preşedintelui Klaus Iohannis.
În principiu, primul ministru, Victor Ponta, fusese de acord că nu-i normal ca un ministru să aibă salariul mai mic decât un alt subaltern. Dar să vedem cum explică domnia sa faptul că salariile mari s-au făcut mai mari de trei ori, preşedintele şi primul ministru primind o indemnizaţie de aproximativ 5.000 euro, iar salariile celorlalţi bugetari rămân, deocamdată, mici cum au fost.
După rectificarea bugetară, primul ministru, Victor Ponta, a declarat: “S-au pus banii. S-a schimbat schimbarea. Eu nu mi-am schimbat părerea asupra faptului că a fost inoportun şi că trebuia să mărim salariile la demnitari odată cu toată lumea.
Dar, două lucruri foarte politice: unu, însemna să abrog un lucru făcut cu bună credinţă de către domnul Oprea, ceea ce din punct de vedere politic era o situaţie penibilă şi doi, – că asta a fost şi opinia lui Liviu Dragnea şi a celorlalţi şefi din coaliţie – părea că mă răzbun pe domnul Iohannis, că îi tai salariul, ori răzbunarea nu e arma cea mai bună în politică. Nu mi-am schimbat părerea, dar am înţeles punctul de vedere al colegilor mei şi am pus bani şi acolo.”
Fie că n-a vrut să se pună rău cu şefii partidelor ce alcătuiesc coaliţia de guvernare, recunoscând importanţa unora ca Gabriel Oprea şi a mai noului preşedinte interimar al PSD, Liviu Dragnea, ori lasă timpul să hotărască. Ce bine şi ce e rău. Pentru ţară şi, firesc, pentru cariera domniei sale.
Detaliind, primul ministru Victor Ponta, între altele, a mai continuat: “Opinia lui Liviu Dragnea a fost să ne asumăm. Decât să se spună că ne răzbunăm pe Klaus Iohannis şi ăîi tăiem salariul. Dealtfel, câţi bani a cerut Administraţia Prezidenţială pentru cheltuieli suplimentare atât i-am dat (s-au solicitat 10 milioane de lei!), niciun leu mai puţin, ca să nu se spună că “Ponta îi taie banii lui Iohannis” şi alte lucruri care sunt destul de meschine”.
Putem aprecia ca mult mai înţeleaptă şi mai diplomatică poziţia actuală a primului ministru Victor Ponta.
Care îi permite vicepremierului Gabriel Oprea să se autoproclame “o punte între Palatul Victoria şi Palatul Cotroceni”, iar preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, să se apropie periculos de mult de şeful ţării Klaus Iohannis.
Cel lăudat pentru acţiunile de politică externă, dar şi acuzat că-i cam cheltuitor, din moment ce de la începutul anului până acum a efectuat – cu sau fără Prima Doamnă, Carmen Iohannis – nu mai puţin de 19 vizite în străinătate. Bineînţeles, pe bani publici.
Gândind pozitiv, ar mai rămâne ca şi noul Cod Fiscal retrimis de preşedintele Iohannis la Parlament să treacă, în august, dar şi ca mult trâmbiţata Lege unică a salarizării bugetarilor să fie adoptată, apoi promulgată şi să intre în vigoare cel târziu la 1 ianuarie 2016! Atunci când şi salariul minim pe economie anunţat de ministrul Muncii, Rovana Plumb, va creşte la 1.200 de lei.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here