Ca la noi, la nimeni – Sănătatea, bolnavă!

Cu toate că epidemia de rujeolă face ravagii în România, devenită de la tehnocraţi încoace exportatoare de focare de rujeolă în ţările vecine, de aproape un an de zile, autorităţile nu par, ci chiar sunt de-a dreptul neputincioase în faţa valului de îmbolnăviri şi decese – 32 la număr numai în anul de dizgraţie 2017!
De la presupusul ministru tehnocrat al Sănătăţii nici nu aveam pretenţii, el fiind doar o slugă jigărită a multinaţionalelor. Jenantă este încrederea PSD în acest intangibil Florian Bodog, actualul ministru al (ne)Sănătăţii amărâţilor de cetăţeni ai ţării, care-au votat în număr nare social-democraţia. Penibil şi abscons în Guvernul Grindeanu, care-a lucrat cu materialul patronului Liviu Dragnea şi nu l-a putut da afară din guvern, mă surprinde cumsecădenia primului ministru actual, Mihai Tudose, pe care-l credeam mai bărbat.
Ameninţat cu demiterea, se pare că jenibilul ministru al (ne)Sănătăţii noastre ca popor sau naţiune, cum vreţi s-o luaţi, a încercat să-l aburească pe premierul Mihai Tudose şi pare-se că a izbutit. Bodog-ul (am folosit denumirea ca unitate de măsură a incompetenţei!) a găsit vinovaţii, crede el, pentru problema vaccinării în doar câteva zile după ce Mihai Tudose i-a dat termen de o săptămână ca să rezolve această interminabilă criză.
Aşa se face că mai multe persoane din Ministerul Sănătăţii şi din Direcţiile de Sănătate Publică au fost sau urmează a fi demise, conform declaraţiilor unor surse guvernamentale, în urma raportului de mântuială făcut de ministrul (ne)Sănătăţii, Florian Bodog. Decizia ar fi fost luată miercuri de ministrul Bodog, după discuţia cu premierul Mihai Tudose la Palatul Victoria. Totodată, numitul Bodog ar fi stabilit şi un grafic pentru aplicarea măsurilor necesare, ce urmează a fi prezentat public. Şeful Executivului i-a cerut Bodog-ului să facă public şi Raportul asupra situaţiei vaccinării la nivel naţional. Cu doar câteva zile în urmă, primul ministru, Mihai Tudose, anunţase că l-ar putea demite pe ministrul (ne)Sănătăţii, din cauza crizei vaccinurilor, dar se pare că s-a răzgândit înainte să vadă Raportul privind vaccinarea. „Nu-l, nu-l demit pe Bodog astăzi, nici mâine”, a mai spus primul ministru miercuri, dimineaţa, adăugând că nu este vorba de oameni, ci de „un sistem imperfect”. Într-un atac extrem de dur la adresa ministrului (ne)Sănătăţii, primul ministru Mihai Tudose a spus: „Nu era nevoie să moară oameni, domnule ministru! Faptul că aţi demis cinci şefi de DSP este un slab început. Nu este nici măcar un început bun. Nu trebuie să moară nişte oameni ca să ne dăm seama că ceva nu merge bine. 400 de mii de hârtii care trebuie plimbate. Deci trebuie un proiect de reducere a birocraţiei. Haideţi să rezolvăm cauze punctuale. Sistemul este defect.”
Eu cred că defect este puţin spus. Sistemul Sănătăţii este bolnav de-a binelea! Ba mai mult, ministrul a îngăimat că are un program de perspectivă şi finanţarea necesară, folosind un limbaj de lemn. Despre inexistenţa vaccinurilor nu a vorbit. „Domnule ministru, sistemul este defect de 27 de ani!”, i-a mai zis Mihai Tudose celui care-şi apără postul cu minciuni gogonate. Primul ministru s-a mai referit şi la cazul jurnalistei de televiziune Magda Vasiliu, al cărei copil de 7 ani suferă de cancer şi este tratat în Italia fără asigurările de sănătate din România, doar pentru că autorităţile române refuză să-i dea anumite avize, din pricina procedurilor birocratice!
Ion PREDOŞANU

P.S. De ieri, fosta Bancă românească (după nume, căci în realitate avea capital grecesc!) a fost cumpărată de banca ungurească OTP! Şi, uite-aşa, se reface economic fostul Imperiu austro-ungar. (Ion PREDOŞANU)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here