Ca la noi, la nimeni – Tudorel Toader anunță Legea răspunderii magistraților!

397

PACHETUL DE LEGI ALE JUSTIȚIEI, MODIFICATE. După atâta amar de așteptare, timp în care magistrații comiteau erori judiciare grave fără a da socoteală nimănui, iată că sunt semne bune. La exact șase luni de mandat ca ministru al Justiției, Tudorel Toader a ținut, ieri, o conferință de presă în care-a vorbit și de munca sa între 23 februarie-23 august.
Omul și universitarul Tudorel Toader, molcom ca moldoveanul ce încă este Rectorul Universității ”Alexandru Ioan Cuza“ din Iași a prezentat Legile Justiției. Modificate, evident, de Tudorel Toader însuși.Cu referiri de la promovări, participări la concurs, mandate. Funcții de conducere și atribuții ale CSM.
Legile Justiției sunt multe, dar ministrul Tudorel Toader le-a luat la puricat și modificat, în primul rând, pe vreo trei adoptate cu 14 ani în urmă: Legea nr. 303/2004 – privind statutul procurorilor; Legea nr. 304/2004 – privind organizarea judiciară; Legea nr. 317/2004 – privind Consiliul Superior al Magistraturii. Între lunile ianuarie și aprilie 2017 au avut loc consultări ale ministrului Justiției, Tudorel Toader, cu autoritățile judiciare din România și s-a obținut avizul; CSM pentru modificarea celor trei legi amintite mai sus. Urmează o a treia rundă de avize de la CSM.
În sinteză, Tudorel Toader aplică o lovitură de forță președintelui Klaus Werner Iohannis și-l scoate din schemă privind numirea procurorului șef al DNA. Care va fi pe viitor propus și numit de CSM! Ca într-o situație normală. Ministrul Justiției, Tudorel Toader lucrează și la Legea răspunderii magistraților, finalizând doar Capitolul I. În această lege a răspunderii magistraților se vor regăsi propunerile lui Tudorel Toader pentru judecători: “Ai greșit ca magistrate? Răspunzi material.” A promis că va face publice și procesele pierdute la CEDO, cu numele judecătorilor, procese pentru care au suferit oameni, iar România plătit pentru gravele greșeli ale unor judecători. Făcute cu sau fără rea intenție.
PREȘEDINTELE FRANȚEI – MACRON, LA BUCUREȘTI. Astăzi este 24 august, zi în care la București are loc un important eveniment politico-diplomatic, economic și militar: vizita președintelui Franței, Emmannuel Macron, la invitația președintelui României, Klaus Werner Iohannis.
Nivelul relațiilor diplomatice, economice și militare dintre România și Franța este sub așteptări. Mai precis, sub potențialul celor două țări prietene de peste 150 de ani. Un personaj cheie al administrației Macron, așa cum este Philippe Etienne – consilierul diplomatic al președintelui francez și fost ambasador la București, ar putea face o radiografie completă a acestor relații și să le impulsioneze.
*
Revenind la tematica primei părți, putem zice că s-a dat liber la Legea răspunderii magistraților! Și pe viitor, după ce proiectul legii va ajunge de la ministrul Justiției la Guvern, spre adoptare, iar mai apoi va fi dezbătută în Parlamentul României ne vom putea considera că ținem seama de aforismul lui Eleanor Roosevelt: “Învață din greșelile altora. Nu vei trăi așa de mult încât să le faci tu pe toate.”
Ion PREDOȘANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here