Ca la noi, la nimeni – Tudorel Toader nu cedează!

468

Încurcate sunt căile justiţiei din România. Fără grabă, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a schiţat cele trei proiecte de legi ale justiţiei şi le-a înaintat Guvernului Tudose. După ce consultase instituţiile cu competenţe în justiţie. Nemulţumit că în pachetul de legi ale justiţiei preşedintele României nu mai figura ca acela care numeşte procurorii generali şi pe şefii DNA şi DIICOT, Klaus Werner Iohannis, fost profesor de fizică l-a urecheat pe profesorul universitar doctor Tudorel Toader, amintindu-i că, vezi Doamne, a gândit ca un profesor şi nu ca un ministru. Ne-am fi aşteptat din partea actualului locatar al Palatului Cotroceni să nu se antepronunţe, precum liderii opoziţiei, domnia sa fiind dator conform Constituţiei să fie un moderator. Într-o scrisoare a șefei Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gârbovanu, se face o solicitare de urgenţă către Tudorel Toader şi consideră o propunere actuală ca inacceptabilă. Chiar marţi, 3 octombrie 2017, i se cere ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să retragă din proiectul de modificare a legilor Justiţiei orice referire la Inspecţia Judiciară „pentru ca acestea să facă obiectul unui proiect distinct”. Măi, să vezi! Şi noi care ştiam că în toate ţările democratice din Vestul Europei, Inspecţia Judiciară este sub coordonarea Ministerelor de Justiţie.
Ba solicitarea are caracter ultimativ: “Propunerea actuală, cu mutarea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, este inacceptabilă. Inspecţia Judiciară comportă probleme complexe, care necesită o abordare separată şi profundă. Va trebui făcut, în acest sens, un studiu comparat cu alte sisteme de drept pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru Inspecţia Judiciară, o soluţie care să îi întărească independenţa şi să asigure o funcţionare eficientă”, s-a spus în scrisoare.
UNJR mai solicită revenirea asupra vârstei minime de intrare în INM, forul superior şi format din magistraţi. Chit că în România, contrar altor norme din statele democratice şi procurorii sunt consideraţi magistraţi!!! Tenace, cum îl ştim, ministrul Justiţiei nu se va grăbi. Mai ales că UNJR nu se opreşte cu cererile şi ca o asociaţie profesională insistentă continuă scrisoarea: “Soluţia propusă atât de asociaţii, cât şi de CSN, de prelungire a perioadei de pregătire răspunde mult mai bine necesităţii de a avea judecători definitivi cu o suficientă experienţă profesională, care să dubleze pregătirea teoretică, fără a implica și riscurile propunerii actuale”. UNJR a mai cerut ministrului Justiţiei să menţină toate amendamentele care separă cariera procurorilor de cea a judecătorilor. Ca şi preşedintele României, UNJR nu uită şi de apărarea avantajelor proprii. Astfel, susţine că forma textului din proiect privind răspunderea materială “încalcă dispoziţiile art. 52, alin. 3 din Constituţie referitoare la condiţia exercitării funcţiei cu rea credinţă şi gravă neglijenţă. De asemenea, formularea propusă este atât de laxă încât nu circumscrie în nici un mod limitele răspunderii, lăsând loc arbitrariului”. Practic, intervenţia asociaţiei profesionale UNJR prin scrisoarea de marţi, zi cu trei ceasuri rele, ar vrea să anuleze legea răspunderii magistraţilor, iar noi contribuabilii să plătim pe mai departe procesele câştigate la CEDO de aceia care au avut şi încă mai au parte de decizii judecătoreşti eronate.
Prezent luni la Iaşi, cu ocazia deschiderii noului an de învăţământ universitar, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu diplomaţie şi fermitate i-a dat o replică ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm: “Eu vă asigur de faptul că bunele relaţii dintre noi, să vorbesc în general, nu afectează fondul problemei. Noi ne facem datoria aşa cum scrie la carte, aşa cum scrie în Legea nr. 24/2000, privind tehnica legislativă”.
Aflat luni la Iaşi, cum spuneam, ministrul Justiţiei a mai declarat, totodată, că se bucură că ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Hans G. Klemm, a acceptat să participe la festivitatea de deschidere a anului universitar la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, din Iaşi.
ION PREDOŞANU
P.S. În noua Lege a minelor vor fi prevăzute şi procente sporite la redevenţele pe care statul român le va primi în urma bogăţiilor de care-a “scăpat” cu atâta uşurinţă şi inconştienţă! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here