Ca la noi, la nimeni – Vinovaţi păstraţi pe funcţii!

375

Pe la noi, prin Oltenia au mai fost cazuri şi necazuri cu primari certaţi rău cu respectarea legilor statului. Un primar de mare municipiu, cum este Craiova, pr numele său Antonie Solomon şi-a făcut mult timp de cap. La Râmnicu Vâlcea, la fel. Deşi vâlceanul n-a scăpat de rigorile legii, în final.
Doar craioveanul Antonie Solomon era membru al partidului prezidenţial, pe atunci, PDL-ul. Până la urmă, Antonie Solomon a făcut ceva pârnaie şi a revenit la postul de primar al Craiovei ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Ba a mai şi candidat odată, în 2012, din partea altui partid.
Prin Gorj, fără să fi făcut prea multe din ce au promis în campaniile electorale, primarii de oraşe şi cei de municipii au scăpat basma curată. Deşi nu erau şi nu sunt cu toţii imaculaţi. Şi la municipii, dar mai ales la oraşul Tismana fostul traseist – cu haltă mai mare în partidul portocaliilor -, profesorul de tumbe Cornel Buzianu a scăpat ca nevinovat. Actualul primar al urbei Tismana, prof.ing. Marian Slivilescu, îmi făcuse o bună impresie pe vremea când zeci de ani a fost dascăl la Liceul Tehnologic „C. Brâncuşi”, din Peştişani. Atunci mai existau în dotare utilaje pentru învăţarea de meserii şi nu se vânduseră toate strungurile, frezele şi altele de acest fel. Nu le-a vândut Marian Slivilescu, ci alţii. Iar contabila s-a pensionat şi ultimii maiştri se apropie şi ei de pensie. Fără a exista vreun vinovat.
La Peştişani, primarul a fost niţel la răcoare, iar acum e liber şi tot pe funcţie în aşteptarea hotărârii definitive a Justiţiei, pe 29 septembrie. Ce-i mai grav, consilierii locali şi viceprimarul rămas au continuat prăduirea averii publice. Vreo 184 de hectare ale islazului Boroşteni au încăput pe mâna unor oameni de afaceri, pentru 49 de ani şi pe de-a moaca. Aflu că aceiaşi oameni de afaceri sunt pe cale să liciteze singuri la un alt islaz ce aparţine unei asociaţii de proprietari din oraşul Tismana. Cu larga şi ilegala dărnicie a primarului Marian Slivilescu.
La Târgu Jiu, doar în secolul XIX a existat un primar competent şi imparţial – Vasile Lascăr. Ajuns cu mai multe mandate ca deputat în Divanul Ţării Româneşti şi ministru de Interne. Actuala sistematizare a Târgu Jiului i se datorează lui Vasile Lascăr, ca şi prima Lege a administraţiei publice locale pe care a iniţiat-o. Dar şi la Bucureşti a făcut treburi valoroase, fiind primar general în mai multe rânduri. O stradă din zona Bisericii armeneşti îi poartă numele şi are o statuie din bronz în mărime naturală pe care nici comuniştii n-au dărâmat-o!
ION PREDOŞANU
P.S. La Târgu-Jiu, numai primarul Titu Pânişoară are cu ce se lăuda. Printre realizările mandatelor domniei sale fiind şi Gara Târgu-Jiu. Din păcate, nu va vedea vreo statuie şi nici măcar un bust al domniei sale, întrucât a condus urbea de pe Jii înainte de Marea Învălmăşeală din decembrie 1989! (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here