CA-ul Cupru Min SA, fără “politruci”!

684

Vicepreședintele PSD Gorj, Andrei Maioreanu, a ratat “la mustață” Consiliul de Administrație al Cupru Min SA, care s-a completat recent cu așa-ziși tehnocrați care iubesc însă PNL-ul. CA-ul în care a activat în ultimul an Maioreanu s-a completat însă cu specialiști de tipul fostului prezentator TV, Radu Coșarcă, și al lui Remus Vulpescu, fost șef al departamentului de privatizare al Ministerului Economiei în perioada privatizării eșuate a Oltchim, totodată ex-directorul de cabinet al ministrului liberal al Finanțelor, Daniel Chițoiu. Maioreanu regretă pierderea, mai ales că fusese informat de firma de recrutare că se afla pe lista scurtă a primilor șapte pentru cele cinci posturi în CA-ul Cupru Min SA. Pentru activitatea sa în acest organism de conducere, Maioreanu fusese remunerat, în ultimul an, cu peste 14.000 de lei.

Ministerul Economiei a selectat un nou consiliu de administrație pentru compania Cupru Min SA, format din cinci membri, printre care nu se mai numără gorjeanul Andrei Maioreanu, care a participat la selecția în cauză, convins fiind nu numai că va rămâne în formula de conducere, ci chiar că va lua președinția CA-ului respectiv. Planurile lui Maioreanu nu s-au potrivit și cu cele ale tehnocraților care conduc ministerul respectiv care au preferat ca din acest organism să nu mai facă parte cei cu funcții la partid, dă de înțeles Maioreanu, consilier județean PSD și vicepreședinte al organizației județene din Gorj.

11 pe loc, Găman a picat la selecția dosarelor
Foarte tehnocrați, din cei 105 înscriși în competiție, rămași la un moment dat 53 și în final 7, au fost considerați însă cunoscutul Remus Vulpescu, Radu Coșarcă, director de comunicare la Enel România, Radu-Claudiu Roșca, cu peste 10 ani experiență în audit și risk management, Romeo Jantea, cu peste 30 de ani de experiență în domeniul economic și financiar, Gheorghe Chindriș, cu 34 de ani de experiență în industria minieră. Numirea celor cinci a fost realizată în 18 iulie, în cadrul adunării generale a acționarilor companiei. Procedura de selecție a fost realizată de către Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului din cadrul Ministerului Economiei. “Numirea candidaților s-a făcut la propunerea acționarului, statul român, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri. (…) În perioada următoare, după acceptarea expresă a mandatului de către noii administratori, se vor derula procedurile legale de înregistare la Registrul Comerțului și de semnare a contractului de mandat de către administratorii aleși”, a precizat ministerul.
Maioreanu explică faptul că nu este singurul din Gorj care a vrut un loc în CA-ul respectiv, și Mihai Sorin Găman, finul lui Ionel Manțog, director la Direcţia Generală Resurse Minerale a Ministerului Economiei, a râvnit la post. Acesta a picat însă la prima selecție nemaiajungând să concureze cu cei 11 pe loc.

Maioreanu: “Am avut degeaba cel mai mare punctaj…”!
Andrei Maioreanu susține că firma de recrutare i-ar fi dat lui cel mai mare punctaj, la probele trecute, fapt care a produs uimire după stabilirea celor cinci câștigători. “Au câștigat oamenii PNL-ului, ce să vă spun mai mult. Eu am avut de suferit încă o dată pentru că sunt vice la PSD. Mi s-a comunicat oficial că am rămas pe lista scurtă, dar în final nu am mai trecut selecția”, a explicat, ieri, Maioreanu.
De altfel, Maioreanu mai are de trecut un hop, deoarece se dorește recrutat în Consiliul de Supraveghere al CEO, unde se află tot “pe lista scurtă”, dar cu mare risc de pierdere a selecției și aici. O declară de altfel singur, menționând că “tehnocrații” nu vor în aceste organisme de conducere persoane capabile.

Companie profitabilă, spre deosebire de CEO
Compania Cupru Min se află, în prezent, în căutarea unor noi clienți pentru producția sa, încercând să vândă 40.000 de tone de concentrat de cupru într-o perioadă de un an.
În ultimii ani, Cupru Min și-a vândut toată producția unei singure companii intermediare – Ronefer Voluntari SRL. Aceasta este printre societățile vizate într-un dosar de evaziune fiscală de peste 1,1 milioane euro, în care s-au făcut percheziții în opt județe în 12 aprilie. Cupru Min a realizat și livrat în luna martie a acestui an cea mai mare producție din istoria companiei, de 5.300 de tone de concentrat și 900 de tone de cupru. În 2015, Cupru Min a avut o producție medie lunară de circa 3.000 de tone de concentrat și de 500 de tone de cupru. Cupru Min are în jur de 540 de angajați, iar ca obiect de activitate exploatarea și valorificarea resurselor și rezervelor de minereu de cupru din zăcământul Roșia Poieni. Pe piața internă, este cel mai mare producător de concentrat de cupru, deținând aproximativ 60% din rezerva de cupru a României. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 140,8 milioane de lei (circa 32 milioane euro) și un profit net de 3,4 milioane de lei, potrivit bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here