Căldărușe și Marciuc, prezenți! Executivul Federației Univers, în ședință la București

576

Doi reprezentanți ai Federației Univers și ai Complexului Energetic Oltenia au fost prezenți, miercuri, la București, la o întâlnire a acestui organism sindical, la care au participat și cei de la BNS, Univers făcând parte din această confederație. În cadrul ședinței s-a discutat și despre negocierea CCM de la CE Oltenia, dar și despre vânzarea constantă de energie electrică.

“Vrem să creăm posibilitatea să avem o cotă de piață constantă. Ne dorim să producem și să vindem energie continuu și în lunile martie, aprilie și mai. Asta deoarece ne dorim ca în CEO să avem venituri certe, să ne fie asigurate servicii de sistem cum beneficiază și alte companii din țară”, a declarat Gabriel Căldărușe, vicepreședinte al Federației Univers.
De altfel, reprezentanții Complexului Energetic Oltenia estimează deja pierderi pe trimestrul al doilea al acestui an, în pofida câștigurilor din luna ianuarie, când prețul energiei a crescut spectaculos pe bursă. “Mulți au acuzat Complexul Energetic Oltenia că s-ar fi îmbogățit în urma vânzărilor energiei pe bursă, în ianuarie. Dar nu se ține cont de faptul că în trimestrul al II-lea ne scade cota de piață, scade și prețul energiei, dar și consumul, care nu este la un nivel ridicat cum este în lunile de iarnă. Câștigurile din ianuarie nu acoperă pierderile din trimestrul al II-lea”, au făcut public reprezentanții companiei.
Prețurile pe piața spot a bursei de energie OPCOM au depășit, în luna ianuarie, aproape zilnic, niveluri record, care au ajuns până la 680 lei/MWh, de peste două ori mai mari decât în primele zile ale anului. Oficialii companiei spun că energia a fost vândută în mod transparent și concurențial, pe toate piețele administrate de către bursa OPCOM.
“Dacă în prima lună a anului prețurile pieței au valori crescute, pentru rezultatul financiar al CE Oltenia la nivelul întregului an acest aspect are un impact nesemnificativ în comparație cu pierderea care se înregistrează în trimestrul II al anului, ca urmare a scăderii consumului, cotei de piață a energiei pe bază de cărbune (până la 15%, față de 30% în perioada de vârf de iarnă), precum și a prețului energiei pe piață”, arată un comunicat publicat pe site-ul CE Oltenia.
Oficialii companiei spun că, în trimestrele II și III, producătorii de energie pe bază de cărbune înregistrează pierderi din cauza reducerii prețurilor pe piețe și a creșterii producției hidro și regenerabile.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here